PGGM profiteert van herstel beurzen

Pensioenfonds PGGM, dat meer dan een miljoen werknemers in de bedrijfstakken zorg en welzijn van pensioen voorziet, kan dankzij een spectaculair herstel van zijn beleggingsrendement veel eerder uit de problemen komen dan vorig jaar nog voorzien.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat PGGM (bijna 53 miljard euro belegd vermogen) vandaag heeft gepresenteerd. PGGM is na het ABP het tweede grote pensioenfonds dat eerder in veiliger vaarwater kan komen. ABP, het pensioenfonds voor meer dan een miljoen ambtenaren en leraren, liet vorige week weten dat zijn financiële positie rapper herstelt dan verwacht.

Uit het jaarverslag van PGGM blijkt dat het fonds vorig jaar nog dacht ruim zeven jaar nodig te hebben om een veilige financiële positie te verwerven, maar dat die looptijd nu bijna gehalveerd is. Een veilige positie is een verhouding tussen belegd vermogen en pensioenverplichtingen (dekkingsgraad) van circa 115 procent.

PGGM behaalde over 2003 een beleggingsrendement van 15 procent, een percentage dat vooral werd behaald dankzij relatief grote beleggingen in aandelen en deelnemingen in bedrijven (meer dan de helft van het vermogen) en dankzij volledige neutralisatie van het effect van de waardedaling van de dollar. Dankzij het rendementsherstel heeft PGGM na twee achtereenvolgende jaren van zware verliezen op zijn beleggingen zijn dekkingsgraad naar 105 procent getild. PGGM had gerekend op een dekkingsgraad van 98 procent eind 2003. PGGM was vorig jaar een van de meer dan 150 pensioenfondsen die wegens de tekortschietende financiële positie een herstelplan moesten opstellen.