Overgebleven paaseieren

Wellicht liggen er na de paasdagen enkele overgebleven eieren in een doos of mandje. Maak met deze eieren een pittig Indonesisch gerecht: telor ketjap. De hoeveelheden genoemd in de ingrediëntenlijst zijn genoeg voor 4 personen. Je kunt deze vermomde eieren ook met gekookte rijst of nasi goreng eten. Reken dan op twee eieren per persoon en maak iets meer saus klaar. Schep rondom de telor ketjap eventueel taugé.

Bereiding van de telor ketjap: snijd de worteltjes van de lenteuitjes en verwijder het dunne buitenste velletje. Snijd deze uitjes in dunne ringetjes. Snipper de gepelde rode ui. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de uisnippers op een middelmatig vuur zacht en glazig. De lenteuiringetjes worden pas op het laatste moment over het gerecht gestrooid. Voeg halverwege de baktijd van de uisnippers de knoflook uit de knijper toe. Roer als de gesnipperde ui zacht is de gemberwortel, gezeefde tomaten en sambal door de gebakken ui.

Giet ongeveer 125 ml water in de koekenpan en laat het mengsel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen. Roer het af en toe om. Ten slotte wordt de ketjap door de saus geroerd. Breng de saus op smaak met zout. Snijd de gepelde eieren in de lengte door en leg ze op de platte kant in een schaal. Schep de warme saus over de eieren. Bestrooi de eieren met ringetjes lenteui.

Morgen: venkelsoep

    • Anne Scheepmaker