Mickelson zorgt voor opwinding bij golf Masters

Het golftoernooi The Masters maakte zijn reputatie weer helemaal waar. De eerste van de vier jaarlijkse majors zorgt altijd voor spanning, drama en memorabele momenten. Zondag was de Augusta National Golfclub, in de Amerikaanse staat Georgia, het toneel van een van de meest opwindende toernooien in lange tijd.

Zelfs Peter Alliss, de ervaren golfverslaggever van de BBC, raakte er door van slag. Toen Phil Mickelson op hole 18 zijn putt voor birdie links in de hole liet glippen, dacht Alliss dat er een play-off zou volgen. Toen de kakofonie rond de green van hole 18 aanhield en Mickelson zijn caddie omhelsde, realiseerde Alliss dat hij zich vergiste. ,,Oh natuurlijk, hij heeft gewonnen'', stamelde de verslaggever.

De kardinale misser valt enigszins te verklaren. In de laatste uren van The Masters volgden de spectaculaire momenten elkaar in razend tempo op. Van alle kanten vlogen ballen in de hole, een paar keer van grote afstand. Op de par-3 zestiende maakte Padraig Harrington een hole-in-one. Kort daarna deed Kirk Triplett het dunnetjes over.

De Koreaan Choi sloeg zijn tweede slag van een meter of 160 in de hole voor een zeldzame eagle op de lastige par-4 elfde hole. Ernie Els maakte twee eagles, op de par-5 achtste en de par-5 dertiende.

Els speelde verbluffend goed en besloot het toernooi met 280 slagen (-8). Voor Phil Mickelson leek het andermaal net mis te gaan. De 33-jarige Amerikaan staat al jaren te boek als een van de beste golfers in de wereld. Hij won tot The Masters 22 toernooien en bakken met geld. In de majors, de toernooien die de status van een golfer bepalen, was Phil altijd de schlemiel.

Afgelopen zondag schudde Mickelson het predikaat `beste golfer zonder majoroverwinning' eindelijk van zich af.

De linkshandige golfer oogde ontspannen en bleef vriendelijk lachen naar het publiek dat hem die eerste major zo duidelijk gunde. ,,Ook toen ik na elf holes drie slagen achter stond op Ernie, ben ik geen moment in paniek geraakt'', sprak Mickelson. ,,Ik bleef tegen mezelf zeggen: Phil, dit is jouw dag.''

Toen de winnende putt van een meter of zes in de in de hole verdween, sprong Mickelson een meter in de lucht van vreugde. Hij kuste zijn bal en gooide 'm in het juichende publiek. De frustraties over al die gemiste kansen in eerdere majors waren in een klap vergeten. ,,Daddy won, can you believe it'', sprak Mickelson voor het oog van de camera's tegen zijn dochtertje Amanda. In zijn 48ste major was het eindelijk raak, Mickelson kon het nauwelijks geloven. ,,Ik wist dat ik het kon, nu heb ik het eindelijk ook waargemaakt'', zei hij even later gehuld in het groene jasje van The Masters kampioen.

Vorig jaar verliep teleurstellend voor Lefty. Hij won voor het eerst in jaren niet een toernooi op de Amerikaanse Tour en worstelde met zijn swing. Aan het begin van dit jaar stond er een andere Mickelson op de golfbaan. Zijn swing is compacter en betrouwbaarder. Mickelson speelt ook verstandiger. Hij verdiende de afgelopen jaren de bijnaam Phil the Thrill vanwege zijn spectaculaire spel.

Dat leverde sensationele momenten op, maar nog meer missers met fatale afloop. Dit jaar speelt Mickelson iets behoudender en het succes is daar. ,,Phil had er al heel lang recht op'', sprak Ernie Els. De winnaar van twee US Opens en een Brits Open gaf aan niet te lang te treuren om de gemiste kans. ,,Ik heb alles gedaan wat ik kon en geweldig gespeeld. Ik verwacht dit jaar nog wel een major te winnen.''

Tiger Woods blijft ook optimistisch. De nummer 1 van de wereld speelde andermaal een bijrol en werd op elf slagen van Mickelson 22ste. Woods heeft nu zeven majors op rij niet gewonnen. Toch blijft hij volhouden dat er met zijn swing weinig mis is. ,,Ik zit heel dicht tegen mijn oude niveau aan. Als er nu ook nog een paar putts gaan vallen, dan komt alles weer goed.''

    • Gerard Louter