Leugens voor de verkoop

De eerste aflevering van een nieuwe serie van het kritisch consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde van de RVU is weer een pikante journalistieke ratatouille van demystificerende reportages. En zoals bekend uit de serie van vorig jaar ontbreekt de speelse knipoog niet. Zeer informatief voor een kritische consument.

De gebruikte formule is simpel. De makers stellen de voedselproducenten en handelaren gewone vragen over mededelingen op het etiket. En het kost soms aardig wat moeite de waarheid uit de mond van de woordvoerder te krijgen.

Duidelijk wordt in ieder geval wel dat je de informatie op etiketten en in reclamespotjes met een korreltje zout moet nemen. Én dat slogans in reclame de realiteit geweld aandoen. Liegen en misleiden mag, zo leren we van de samenstellers Maurice Dekkers, Roland Duong, Teun van de Keuken en Wouter Klootwijk, als de `ambachtelijke' eiersalade, in houtovens gebakken pizza's en de Italiaanse tomatensaus maar verkoopt.

Ambachtelijke eiersalade, kadetjes en sauzen worden gewoon machinaal met computers in grote hoeveelheden en in grote fabrieken gemaakt. En niet zoals het Bertolli-spotje ons wil laten geloven waarin bejaarde Italiaanse dames op muziek uit de film For a few dollars more een pastasaus op smaak brengen. Echt handwerk (onhygiënisch) komt er niet aan te pas. De saus wordt gewoon door de jonge Fabio met de knoppen van het instrumentenpaneel in een Italiaanse fabriek van Knorr (!) gemaakt, naast de hal met bouillonblokjes.

Teun van de Keuken, die de fabriek in Italië opzocht omdat hij die oude werkneemsters wel eens aan de tand wilde voelen over hoe zij die sauzen op smaak brengen, mocht helemaal de fabiek niet in. Oud-werknemers van de fabriek werden in een café niet blij van het vertoonde reclamefilmpje. Zij vonden dat het Bertolli-filmpje Italië belachelijk maakte. Maurice Dekkers stort zich in de uitzending ook op de diepvriespizza van Iglo, die helemaal niet in een houtoven is gebakken maar in een elektrische. Italianen die het deeglapje voorgeschoteld kregen vonden het niks.

In de komende afleveringen wordt het zeker weer smullen als de speurders van de `Keuringsdienst' over hun onderzoekingen naar bosvruchtenyoghurt, bosvruchtenthee, bosvruchtenontbijtkoek, bosvruchtenijs en Hollandse biefstuk berichten. Kijken.

Keuringsdienst van waarde, RVU, Ned.3, 21.30-22.00u.

    • Markus Meulmeester