Leeuwenkop na 2500 jaar weer compleet

Twee helften van een 2500 jaar oude leeuwenkop van terracotta zijn eindelijk weer samen te zien in het Shefton Museum voor Griekse kunst en archeologie van de universiteit van Newcastle.

Het museum bezat al sinds de jaren zeventig één helft van het beeld. Brian Shefton (84), voormalig professor in Newcastle, ontdekte destijds dat de andere helft op een tentoonstelling in de Verenigde Staten te zien was. Hij kreeg daarvan een gipsen afgietsel dat perfect bleek te passen. Maar pas nu zijn de twee helften echt verenigd. ,,Ik was ontzettend blij toen we onze helft van de leeuwenkop kregen en ik had nooit gedacht dat er een kans was dat de andere helft ooit gevonden zou worden'', zei Shefton enthousiast tegen de BBC.

De rechterhelft van de kop kreeg het museum in de jaren zeventig in bruikleen van Lionel Jacobson die het bij Christie's had gekocht. Professor Shefton achterhaalde toen enige tijd later de herkomst van het tweede deel. Het bleek in bezit van de Zwitser Dr. Leo Mildenberg, verzamelaar van dierenafbeeldingen in oude kunst. Na zijn dood in 2001 liet Mildenberg zijn leeuwenkop na aan het museum in Newcastle. De nabestaanden van de inmiddels overleden Jacobson besloten om ook hun helft te schenken aan het museum.

Het Zwitserse deel toont nog veel van de originele decoraties terwijl op de andere helft veel minder verf is overgebleven. De kop sierde in de vijfde eeuw voor Christus in Zuid-Italië het bovenstuk van een waterspuwer op een kleine tempel, gebouwd door Griekse kolonisten. Waarschijnlijk is het beeld gebroken tijdens een val. Onderzoekers vermoeden dat het beeld deel uitmaakte van de tempel in San Biagio, vlakbij de Griekse kolonie Metaponto. Kortgeleden werd op die plek een complete leeuwenkop van hetzelfde type opgegraven.