Ingeving Van Persie kost Ajax vrije paasdag

Een geniale ingeving van Robin van Persie, de belhamel van Feyenoord, en een fout van zijn generatiegenoot Johnny Heitinga zette een streep door de vrije dag die de Ajacieden gisteren zouden krijgen als ze op eerste paasdag hadden gewonnen in De Kuip. Hoewel Ajax de beste ploeg was in de klassieker, toonde de geïrriteerde trainer Ronald Koeman geen clementie. ,,Afspraak is afspraak. Anders zeggen ze: `Die trainer roept maar wat'. Mijn Pasen is nu ook naar de kloten.''

En dus vertoefde de selectie van Ajax gisteren weer op het trainingsveld in plaats van thuis bij de paaseieren. De aanstaande landskampioen had zichzelf een aangenaam weekeinde kunnen bezorgen als er wat attenter was verdedigd in de slotfase van het prestigeduel. Heitinga verzuimde bij de zijlijn twee keer rücksichtlos op te ruimen, Van Persie gaf vervolgens met een flitsende beweging voor en Dirk Kuijt hoefde de wegdraaiende bal maar in te glijden. Daarmee was de voorsprong van Ajax – dankzij een actie van Van der Vaart en de afronding van Zlatan Ibrahimovic – tenietgedaan.

Kuijt mocht blij zijn dat hij nog in het veld stond. Om het vuurtje op te stoken bij het moedeloze Feyenoord schopte hij halverwege de tweede helft bij Van der Vaart de benen onder zijn lichaam vandaan. Door de opgewonden reactie van Van der Vaart, waarna een opstootje ontstond, zag Jol er waarschijnlijk van af een rode kaart te trekken en deed hij het incident af met twee gele kaarten. NAC-speler Diba moest op dezelfde middag tegen Vitesse voor een dergelijk vergrijp wél van het veld. De dreigende sfeer in De Kuip zal zwaar hebben gewogen voor Jol.

De perspectieven op de titel werden door het gelijkspel voor Ajax nauwelijks aangetast. De voorsprong op concurrent PSV bedraagt nog immer tien punten. Ajax baalde duidelijk uit oogpunt van prestige. Het had de aartsrivaal graag op eigen grondgebied de baas willen zijn. Een mogelijkheid om te voorkomen straks opgezadeld te worden met het predikaat `kampioen van de armoede' ging zo verloren. Van Persie strooide zout in de wonde door achteraf te verklaren dat hij ervan had genoten om Ajax op de valreep ,,nog even te kakken te zetten''.

Aan de andere kant paste Feyenoord een forse portie bescheidenheid. Het gelijkspel vergrootte de achterstand op PSV tot drie punten. Op technisch gebied en atletisch vermogen was er een schrijnend onderscheid zichtbaar tussen de Ajacieden en de spelers van de Rotterdamse ploeg. Vooral op het middenveld openbaarde zich dat. Behalve Shinji Ono werden de Feyenoorders daar soms simpel van de bal gelopen of behendig uitgetikt. Van Persie erkende dat: ,,Ajax was bijna in elke linie beter. En als we er bij hun een keer doorheen braken, hadden ze altijd nog Tomás Galásek die altijd op de goede plek stond om onheil te voorkomen.''

Gezien dat surplus aan techniek, dat Feyenoord met hard werken niet kon compenseren, was het enigszins onverklaarbaar dat Koeman een kwartier voor tijd dirigent Wesley Sneijder verving voor de defensief ingestelde Abubakari Yakubu. In de optiek van de Ajax-trainer verspeelde Sneijder in die fase te vaak de bal. Het talent gaf zelf ook toe dat hij in de tweede helft niet lekker meer in de wedstrijd zat. Maar de objectieve toeschouwer kon niet anders dan concluderen dat Ajax met Sneijders vertrek het initiatief op het middenveld uit handen gaf.

Zonder veel aandringen maakte Sneijder van zijn hart geen moordkuil. Ook hij begreep weinig van de ingreep en heeft Koeman ,,onder vier ogen'' om uitleg gevraagd. ,,Het is een feit dat we de laatste drie weken drie keer gelijk kwamen toen ik het veld verliet'', vertelde Sneijder. ,,In de tweede helft werd het voor mij lastiger voetballen omdat we op het middenveld in één-tegen-één situaties kwamen. Het is dan aan de trainer om met een extra defensieve speler te proberen de 1-0 te verdedigen. Maar je moet achteraf wel rustig over het `waarom' kunnen praten.'' Dat gebeurde ook. Sneijder kreeg van Koeman te horen wat hij al dacht: hij werd gewisseld om tactische redenen.

Heitinga, die moest overgeven bij vertrek naar De Kuip, had wat minder recht van spreken over de strijdwijze. Hij werd in de kleedkamer onmiddellijk aangesproken door Koeman op dat ene moment toen hij verzuimde de bal weg te werken. ,,Ik speelde een goede wedstrijd op één minuut na'', besefte Heitinga. ,,En daar word je achteraf op afgerekend. Koeman zei tegen mij `deze fout maak je nooit meer'. Mee eens. De volgende keer gaat de bal het stadion uit.''

Heitinga trof het ook niet dat de bal precies voor de voeten kwam van Van Persie. Als de Feyenoorder altijd zo invalt, zal hij vaker spelen, verzekerde trainer Bert van Marwijk. Van Persie zelf weet precies hoe lang hij de afgelopen weken in het eerste van Feyenoord heeft gespeeld. Acht, tien en twaalf minuten. ,,Misschien heb ik die korte tijd te veel willen laten zien, waardoor het juist niet goed ging.''

Van Persie krijgt van voormalige wereldvoetballers als Cruijff en Van Basten alle lof toegezwaaid, maar Van Marwijk ziet in hem geen basisspeler. Van Basten kan zich dat voorstellen, want hij zag Van Persie tegen FC Twente na elke actie vier minuten uitrusten. Met een betere instelling op de training zou hij zijn conditie kunnen opvijzelen. Volgens Van Persie is daar niets op aan te merken. ,,Ik train goed en ben ook redelijk in vorm.''

PSV en enkele buitenlandse clubs hebben belangstelling voor de Feyenoorder. ,,Waarom zou ik niet naar Eindhoven kunnen'', vraagt hij zich af. ,,In het verleden hebben Gullit en Ronald Koeman ook voor Feyenoord en PSV gespeeld. Ik vind het niet erg nog in Nederland te blijven. Ik wil bij PSV bij voorkeur op nummer 10 spelen of op links op de plek van Arjen Robben. Maar PSV heeft zich bij Feyenoord nog niet gemeld.''

Feyenoord

1

Ajax

1

Ruststand 0-0. 67. Ibrahimovic 0-1, 89. Kuijt 1-1. Schds: Jol. Tsch: 43.000. Gele kaarten: Kuijt (Feyenoord), Van der Vaart en Pienaar (Ajax).

    • Erik Oudshoorn