Grote welzijnsinstelling in Amsterdam failliet

Welzijnsorganisatie Alcides heeft bij de rechtbank haar faillissement aangevraagd. De grootste welzijnsorganisatie van Amsterdam verkeert al lange tijd in financiële problemen onder andere door het ineenstorten van de markt voor kinderopvang en het teruglopen van de subsidie voor ID-banen, voorheen Melkert-banen. Daarnaast was er een schuld ontstaan door overnames van andere welzijnsinstellingen.

Bij Alcides werken ongeveer 2000 personen waarvan bijna tweederde een gesubsidieerde baan heeft. De organisatie verzorgt in Amsterdam onder andere kinderopvang, beheert buurthuizen en ouderencentra. Alcides exploiteert peuterspeelzalen voor kinderen vanaf 2 jaar. Deze worden op het basisonderwijs voorbereid. Ook worden ouders ondersteund bij het opvoeden van hun kinderen, zowel thuis als via advies- en informatiebureaus Speel-o-Theken en het maken van eigen radio- en televisieprogrammas.

Alcides heeft de afgelopen maanden geprobeerd de ruim tachtig centra voor kinderopvang te verkopen om met die opbrengst de miljoenenschuld te saneren. Dat is tot op heden niet gelukt.

De komende weken zullen de stadsdelen waarin Alcides actief is met de directie overleggen hoe de welzijnsinstellingen open kunnen blijven. Deze instellingen in de stadsdelen Zuidoost, Zuideramstel en Zeeburg zijn begin dit jaar ondergebracht in eigen stichtingen, die zelfstandig opereren. In 2001 waren ze juist gefuseerd, waarna Alcides veel kinderopvangcentra en instellingen in Amsterdam en Emmen aankocht. Mede door die aankopen raakte de organisatie in de problemen.

Eerder zei interim-directeur Paul Sturkenboom op de Amsterdamse televisie dat die zelfstandige stichtingen door het faillissement niet in gevaar zouden komen. Het was de bedoeling dat deze drie stichtingen na schuldsanering hun eigen weg zouden gaan gaan en meedingen naar het welzijnswerk. Dat zal vanaf 2005 openbaar worden aanbesteed in verschillende stadsdelen van Amsterdam.

Wat de gevolgen zijn voor de overige instellingen van Alcides en het personeel is nog niet bekend. Dat ontving vanochtend uitleg van de directie over het faillissement. Sturkenboom was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.