Groei uit groene stroom Nuon

De groei van het aantal afnemers van groene stroom bij Nuon neemt af. Dat heeft het energiebedrijf vandaag gezegd. Het aantal afnemers van milieuvriendelijke stroom steeg met 41 procent tot 650.000, maar in 2002 steeg het aantal gebruikers nog met 85 procent.

Volgens een woordvoerder van Nuon verwacht het energiebedrijf dat de groei dit jaar nog verder zal dalen, omdat de fiscale ondersteuning voor groene stroom door de overheid wordt afgebouwd. Eind vorig jaar hadden 2,4 miljoen van de Nederlandse huishoudens, ofwel 35 procent, groene stroom.

De netto-omzet van Nuon steeg met 17 procent tot 5,1 miljard euro. De nettowinst steeg met 55 procent tot 236 miljoen euro.

Meer dan de helft van de omzetstijging kwam door hogere winstmarges en een stijging van de gasomzet. De rest kwam voor rekening van de overname van Reliant Energy Europe dat onder meer de stroomcentrales in Amsterdam en Utrecht aan Nuon verkocht.

Volgens bestuursvoorzitter Van Halderen is Nuon na een moeilijk 2002 nu een ,,duidelijk stabielere en meer klantgerichte onderneming''. De problemen met de klantenadministratie zijn volgens Van Halderen opgelost.

Een recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bevestigde dat de energiebedrijven vooruitgang hebben geboekt met hun klantenadministratie. Dit was een voorwaarde voor de liberalisering van de energiemarkt voor consumenten die 1 juli ingaat en waarmee de liberalisering van de sector zal zijn voltooid.

Van Halderen protesteerde nogmaals tegen de onlangs door het kabinet voorgenomen opsplitsing van de energiebedrijven in leverings- en netwerkbedrijven. Die bedreigt volgens Nuon de leveringszekerheid en benadeelt de consument. ,,Effectieve regulering is de beste garantie voor leveringszekerheid op lange termijn'', aldus Van Halderen.