Geen akkoord Montenegro en Servië

Ruzie tussen Servië en Montenegro heeft vandaag een wijziging van de regering van de unie Servië en Montenegro verhinderd.

Die regering zou worden gewijzigd tijdens een zitting van het unieparlement – de eerste in maanden. Maar de zitting ging niet door omdat geen overeenstemming kon worden bereikt over de kandidaten voor de post van minister van Buitenlandse Zaken en die van Defensie. De regering moet worden gewijzigd wegens de gewijzigde samenstelling van het Servische parlement en de Servische regering na de verkiezingen in december vorig jaar.

Volgens de grondwet van de unie mogen de twee ministers niet uit dezelfde deelrepubliek afkomstig zijn. Tot dusverre heeft Servië beide ministers geleverd, hetgeen mogelijk was omdat de Montenegrijnen daar geen bezwaar tegen aantekenden. Nu evenwel heeft Montenegro die instemming opgezegd. Het was de bedoeling van de Serviërs Vuk Draškovic, voormalig oppositieleider tegen het bewind van Slobodan Miloševic en leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO (die deel uitmaakt van de regerende coalitie in Servië) minister van Buitenlandse Zaken te maken. De huidige minister van Defensie Boris Tadic zou volgens de Serviërs moeten aanblijven. Tadic leidt de Democratische Partij, die in Servië in de oppositie is. Hij is bovendien kandidaat voor zijn partij bij de komende Servische presidentsverkiezingen.

Gisteren bleken de Montenegrijnen vast te houden aan hun recht, een van beide ministers te leveren. Ze gingen niet akkoord met Servische voorstellen, met het argument dat de huidige Servische regering afhankelijk is van de steun van de socialisten van Slobodan Miloševic. Die steun ,,brengt de reputatie van de unie, en daarmee de reputatie van Montenegro in gevaar'', zo zei gisteren Miodrag Vukovic uit Montenegro. Het voorstel, Tadic minister van Defensie te laten blijven is ook in Servië omstreden, omdat hij tot de oppositie behoort.

Volgens sommige bronnen in Belgrado is de zitting van het unieparlement uitgesteld tot vrijdag; dan zou overeenstemming moeten zijn bereikt over de twee ministersposten. Vukovic echter zei gisteren dat de zitting van vrijdag allerminst vaststaat.

Tadic' kandidatuur voor het presidentschap van Servië compliceert de kwestie aanzienlijk. Premier Vojislav Koštunica weigert die kandidatuur te ondersteunen omdat Tadic de belangrijkste oppositieleider is. Velen vragen zich af waarom hij dan wel Tadic' kandidatuur voor het ministerschap van Defensie kan steunen. De Servische regeringspartijen hebben nog steeds niet besloten zelf een gemeenschappelijke kandidaat voor het presidentschap naar voren te schuiven. Koštunica wil premier blijven. Hij wordt gezien als de enige kandidaat die het met succes kan opnemen tegen de favoriet, de leider van de ultra-nationalistische Servische Radicale Partij, Tomislav Nikolic. Maar Koštunica zei gisteren nog dat hij premier wil blijven, omdat hij dat pas sinds kort is, nog niets heeft laten zien, en als premier meer kan doen dan als president.