Docters van Leeuwen stapt over naar VVD

Oud-voorzitter van het college van procureurs-generaal, Arthur Docters van Leeuwen is vorig jaar overgestapt van D66 naar de VVD. Dat heeft een woordvoerder van het VVD-bestuur vanochtend bevestigd. Docters maakt deel uit van een commissie die voor de VVD een nieuw `Liberaal Manifest' gaat schrijven, ter vervanging van het huidige, nog uit de jaren tachtig daterende beginseldocument. Andere leden zijn Geert Dales, burgemeester van Leeuwarden, Frank Ankersmit, hoogleraar geschiedenis in Groningen, Nurten Albayrak-Temur, hoofddirecteur opvang COA en de beleidsmedwerker Ineke Alsem.

Docters van Leeuwen is vooral bekend door het hooglopend conflict dat hij ten tijde van het kabinet Kok-I had met de toenmalige minister van Justitie, Sorgdrager (D66), en dat tot zijn vertrek leidde. Hij is nu bestuursvoorzitter Autoriteit Financiële Markten.

Verleden maand hield hij op persoonlijke titel een pleidooi voor een `deltaplan voor de veiligheid'. De maatregelen van het huidige kabinet om de veiligheid in 2007 met een kwart terug te dringen, zullen volgens hem onvoldoende resultaat opleveren. Daarom moet nu al een adviescommissie worden ingesteld die met onorthodoxe voorstellen moet komen voor een vervolg op het Veiligheidsplan van de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken).