Deelname aan EK komt in gevaar voor Robben

Hinkend en strompelend heeft Arjen Robben afscheid genomen van het PSV-publiek. De linkerspits scheurde zondag in het thuisduel met FC Groningen (5-0) na ruim een kwartier opnieuw een spiertje in zijn dijbeen. Hij was net hersteld van een dergelijke blessure. Robben is voor de rest van de competitie uitgeschakeld en komt daardoor niet meer in actie voor PSV. De man van achttien miljoen, die komende zomer naar Chelsea overstapt, moet zeker zes weken aan de kant blijven.

Het is de vraag of Robben tijdig hersteld zal zijn voor het EK, dat op 12 juni begint. Zelf is hij daar optimistisch over. ,,Ik realiseer me dat het seizoen bij PSV erop zit'', zei Robben gisteren. ,,Ik heb wel goede hoop dat ik het EK kan halen. Dat ik de voorbereiding mis, hoeft niet zo'n ramp te zijn. Het EK begint dan wel over zes weken, maar het duurt ook een maand. Ik ga ervan uit dat ik het EK haal.''

PSV's clubarts Cees-Rein van den Hoogenband heeft daarover zo zijn twijfels. ,,Het is een ramp voor hem. Zijn deelname aan het EK komt in gevaar. Want misschien is hij tegen die tijd wel weer fit, maar wedstrijdritme komt hij hoe dan ook te kort. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Het is puur toeval.''

Op 11 maart, in het UEFA-Cupduel met Auxerre, liep Robben ook al een dergelijke blessure op aan zijn hamstring. De vraag rees daarom of Robben niet te vroeg weer is ingezet in de competitie. Vaak moet een speler eerst via het tweede team weer wedstrijdritme opdoen. ,,Het was de bedoeling dat hij morgen in de UEFA-Cupwedstrijd tegen Newcastle in het basisteam zou spelen'', zei coach Guus Hiddink. ,,Het is niet zo dat we hem te vroeg hebben gebracht.''

Van den Hoogenband benadrukte dat Robben op zijn weg terug naar het basisteam ook ,,absoluut'' niet onder druk is gezet. ,,We hebben niets geforceerd. Wij hebben hem zelfs moeten afremmen. Hij is door onze fysioloog Van Agt getest tot de dood erop volgde.''

De vader van Pieter van den Hoogenband beseft dat de kritiek op de medische staf van PSV weer zal losbarsten. ,,Achteraf kletsen is altijd gemakkelijk. Het verschilt per geval. De speler dient zelf aan te geven hoe hij ervoor staat.''

Trainer Hiddink van PSV kan morgen tijdens de return van de kwartfinale van de UEFA-beker tegen Newcastle United ook niet over Theo Lucius en Kevin Hofland beschikken. Lucius heeft een hamstringblessure en Hofland klaagt over zijn knie.