Canadese jagers doden recordaantal zeehonden

Bontjagers houden dezer dagen de grootste jacht op zeehonden die Canada de afgelopen vijftig jaar heeft meegemaakt. In de tweede en laatste fase van het jaarlijkse jachtseizoen worden in twee dagen tijd, gisteren en vandaag, zo'n 260.000 jonge zeehonden gedood. Daarmee komt het aantal gedode zeehonden dit seizoen op 350.000, 50.000 meer dan een jaar geleden.

Volgens de Canadese regering is de omvangrijke jacht toegestaan omdat de zeehondenpopulatie te groot is geworden. Volgens een woordvoerder van het Canadese ministerie van Visserij bevinden zich in het zeegebied langs de Canadese oostkust zeker 5,2 miljoen zeehonden, zo'n 65 procent meer dan in de jaren zeventig. Het grote aantal zeehonden zou de visstand bedreigen.

Dierenactivisten verzetten zich. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) gelooft dat overbevissing en niet de zeehondenpopulatie de oorzaak is van de afnemende visstand. Volgens het IFAW offert de regering de zeehonden op voor een probleem dat zij zelf heeft veroorzaakt.

De afgelopen vijftig jaar heeft Canada nooit toestemming gegeven voor de jacht op zoveel zeehonden. Eind maart werden in het ijsgebied van de St. Lawrencebaai 90.000 zeehonden gedood. In de tweede fase van de jacht, die vandaag afloopt, worden tot 20.000 zeehonden per uur gedood. Daartoe zijn duizenden jagers uitgevaren in zo'n 350 kleine boten. Grote boten zijn sinds 1987 niet meer toegestaan. Toen dwong de milieubeweging een wet af die beperkingen aan de zeehondenjacht in Canada stelde. Hierdoor kwam die jacht vrijwel stil te liggen. Dezelfde wet verbiedt ook het doden van zeehonden jonger dan twaalf dagen.

De Canadese regering toont zich niet gevoelig voor de huidige kritiek, omdat de zeehondenjacht, in vergelijking met de veel bekritiseerde jacht in het verleden, ,,humaner'' zou zijn. Zo is het gebruik van de hakapik, een houten stok met metalen spits, verboden. De zeehonden mogen alleen met een geweerschot worden gedood. Maar dat gebeurt niet altijd, erkent ook de regering.

De zeehondenjacht is een belangrijke economische activiteit in het noorden van Canada. Ongeveer 12.000 mensen bestaan van de jacht op zeehonden en de handel in zeehondenbont. Belangrijkste afnemers van het bont zijn Rusland, Polen, Oekraïne en China.