`Bin Laden vast van plan binnen de VS aan te vallen'.

Tekst intern document voor Bush:

,,Heimelijk verkregen inlichtingen, rapportage van buitenlandse regeringen en mediaverslagen duiden erop dat Bin Laden sinds 1997 terroristische aanslagen in de VS heeft willen plegen. Bin Laden liet in interviews op de Amerikaanse televisie in 1997 en 1998 doorschemeren dat zijn volgelingen het voorbeeld zouden volgen van de World Trade Center bomber Ramzi Yousef en `de strijd naar Amerika zouden brengen'.

Na de raketaanvallen van de VS op zijn basis in Afghanistan in 1998 liet Bin Laden volgelingen weten dat hij wraak wilde nemen in Washington, volgens een .... dienst.

Een lid van de Egyptian Islamic Jihad (EIJ) vertelde een .... dienst in dezelfde tijd dat Bin Laden bezig was met de planning om operationele toegang te krijgen tot de VS teneinde een terroristische aanval op poten te zetten.

De millenniumsamenzwering in Canada in 1999 kan onderdeel zijn geweest van de eerste serieuze poging van Bin Laden om een terroristische aanval in de VS uit te voeren. De veroordeelde samenzweerder Ahmed Ressam heeft de FBI verteld dat hij zelf op de gedachte is gekomen om Los Angeles International Airport aan te vallen, maar dat Bin Ladens luitenant Abu Zubaydah hem aanmoedigde en hem hielp de operatie te ondersteunen. Ressam zei ook dat Abu Zubaydah in 1998 bezig was met de planning van zijn eigen aanval in de VS.

Ressam zegt dat Bin Laden op de hoogte was van de operatie in Los Angeles.

Hoewel Bin Laden hier niet in is geslaagd, laten zijn aanvallen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 zien dat hij operaties jarenlang vantevoren voorbereidt en dat tegenvallers hem niet uit het veld slaan. Medewerkers van Bin Laden hielden onze ambassades in Nairobi en Dar-es-Salaam al in 1993 in de gaten, en enkele leden van de Nairobi-cel die de bomaanslagen voorbereidden, werden in 1997 gearresteerd en het land uitgezet.

Leden van Al-Qaeda, onder wie enkele onderdanen van de VS, hebben jarenlang in de VS verbleven of zijn daar jarenlang naar toe gereisd, en de groep beschikt klaarblijkelijk over een ondersteuningsstructuur die behulpzaam zou kunnen zijn bij aanslagen. Twee leden van Al-Qaeda die schuldig zijn bevonden aan samenzwering om onze ambassades in Oost-Afrika met bomaanslagen te treffen, waren Amerikaanse staatsburgers, en een hooggeplaatst lid van EIJ woonde in het midden van de jaren negentig in Californië.

Een clandestiene bron heeft in 1998 gezegd dat een cel van Bin Laden in New York bezig was met de rekrutering van moslim-Amerikanen voor aanvallen.

We zijn niet in staat geweest om enkele van de meer sensationele rapporten over bedreigingen bevestigd te krijgen, zoals van een .... dienst in 1998 die zei dat Bin Laden een Amerikaans vliegtuig wilde kapen om de vrijlating af te dwingen van de `Blinde Sjeik' Omar Abdel Rahman en andere extremisten in Amerikaanse hechtenis.

Desalniettemin duidt informatie van de FBI sinds die tijd op een patroon van verdachte activiteit in dit land, die sporen met de voorbereidingen van kapingen of andere soorten aanvallen, inclusief het gegeven dat recentelijk federale overheidsgebouwen in New York worden geobserveerd.

De FBI is momenteel in heel Amerika bezig met ongeveer 70 onderzoeken in het veld, die zij beschouwt als betrekking hebbend op Bin Laden. De CIA en de FBI onderzoeken een telefoontje naar onze ambassade in de VAE, afgelopen mei, waarin werd meegedeeld dat een groep aanhangers van Bin Laden in de VS bezig is met de voorbereiding van aanvallen met springstoffen.''