Zeilduo in 470 verzekert zich van `Athene'

Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse hebben gisteren, op de laatste dag van het zeiltoernooi om de Princess Sophia Trophy, het olympisch startbewijs in de 470-klasse veiliggesteld.

Het duo maakte voor de kust van Mallorca dankbaar gebruik van de stevige wind, en zette in vier races een indrukwekkende serie neer, met achtereenvolgens de eerste, de tweede, de veertiende en opnieuw de eerste plaats. Daarmee klom het tweetal, dat de eerste vier dagen niet in beste doen was, naar de vijfde plaats in het eindkassement na twaalf races. Dat was ruim voldoende om het felbegeerde startbewijs voor de Olympische Spelen, komende zomer in Athene, veilig te stellen. Concurrenten Marcelien de Koning en Lobke Berkhout moesten zich gisteren gewonnen geven in het geweld dat Westerhof en Matthijsse ontketenden. De uitdagers eindigden dankzij een reeks van 6/4/22/16 op de twaalfde plaats. Voor een `olympisch ticket' had het koppel vijf posities boven Westerhof/Matthijsse moeten eindigen.

De gebroeders Sven en Kalle Coster verzekerden zich eveneens van een zomerse reis naar Griekenland. Het jeugdige 470-duo, al in bezit van een nominatie en een Nederlandse startplaats, toonde gisteren vormbehoud met een prima eindsprint (1/1/24/2). Het koppel eindigde na dertien races op de vierde plaats, op één punt van de bronzen medaille.

Het Yngling-team van stuurvrouw Annelies Thies maakte gisteren eveneens indruk op het Spaanse vakantie-eiland. Het trio, met Annemieke Bes en Petronella de Jong als bemanningsleden, won na dertien races de gouden medaille. Voor de ploeg van Thies was het dit jaar, na eerdere overwinningen in Palamos en Athene, de derde toernooizege op rij.

Het Ynglingteam, al in het bezit van een nominatie, voldeed gisteren ruimschoots aan vormbehoud. Bij het komende wereldkampioenschap in Santander, begin mei, moet Thies nog wel een olympische startpositie (quotumplaats) verdienen om definitieve deelname aan `Athene 2004' af te dwingen. Een eindklassering bij de eerste vijftien is daarvoor genoeg.

Ook op de tweede dag van de olympische sail-off bij Medemblik bleken de belangrijkste Star-teams aan elkaar gewaagd. Favoriet Mark Neeleman, met bemanningslid Peter van Niekerk, verdedigde zijn leidende positie met de derde en eerste plaats in de twee dagraces.

Roy Heiner en Alex Breuseker deden het met de eerste en tweede plaats iets beter, met Serge Kats en Jean-Pierre Martens (tweede en vierde) als goede volgers. In het klassement na vier races heeft Neeleman zeven punten, gevolgd door Kats (11) en Heiner (21).

Na de twee races op het IJsselmeer wees de jury het protest van Heiner af tegen zijn diskwalificatie van donderdag in de eerste race (valse start). Met een aftrekresultaat, na vijf races, komt de ervaren profzeiler (olympisch brons in Atlanta 1996) dicht in de buurt van de eerste plaats.

Indien het weer meewerkt, worden nog zes races gevaren. Wint Neeleman, dan is hij zeker van deelname aan de Spelen. Bij winst voor Heiner of Kats moeten deze teams nog voldoen aan aanvullende eisen.