Voor twaalfde maand op rij minder omzet detailhandel

Door het gure economische klimaat hebben de Nederlandse winkels voor de twaalfde maand op rij minder verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In februari zijn aanzienlijk minder meubels, computerspullen, kleren en doe-het-zelfartikelen verkocht. Ook bij de meeste slagers en groenteboeren daalde de omzet.

Winkels draaiden in februari 4,9 procent minder omzet dan in februari 2003. Dat kwam voor een deel omdat de prijzen met 1,1 procent waren gedaald. Zo lagen de prijzen bij supermarkten 1,4 procent lager als gevolg van de prijzenoorlog die eind oktober vorig jaar. Maar ook wat betreft het volume (aantal verkochte artikelen) daalden de verkopen, met 3,8 procent.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren gemeld. De sterkste daling afgelopen jaar was in november, toen de omzet 12 procent lager uitviel.

In de non-foodsector (geen levensmiddelen) boekten de winkels in februari 7,7 procent minder omzet vergeleken met vorig jaar. Het hardst zijn de winkels in de woninginrichting getroffen. Daar daalde de omzet met 14 procent. Drogisterijen daarentegen boekten 2 procent meer omzet.

Bij de winkels met voedings- en genotmiddelen bedroeg de omzetdaling 0,7 procent. Deze daling komt voor rekening van de speciaalzaken zoals groentewinkels en slagers die 8,5 procent minder omzet haalden. De supermarkten behaalden juist een plus van 1 procent.

De cijfers van het CBS versterken het beeld bij de grote winkelketens. Zo meldde Nederlands grootste winkelconcern Vendex KBB eerder deze week een groot verlies bij zijn warenhuis V&D, problemen bij de modewinkels van M&S Mode en een forse winstdaling bij de elektronicawinkels It's en Modern. De elektronicaketen Megapool ging deze week failliet. En vorige maand moesten de kledingwinkels van Steps uitstel van betaling aanvragen.

megapool pagina 25