Vijf ton boete voor dj in VS

In een van de meest verregaande maatregelen tegen `onfatsoenlijkheid' in de media, is Clear Channel Radio deze week een boete opgelegd van 495.000 dollar wegens programma's van discjockey Howard Stern. Clear Channel, dat honderden radiostations heeft in de VS, heeft daarop Stern ontslagen. De boete van de Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse mediaraad, is een van de hoogste uit de geschiedenis.

,,De show van de heer Stern vormt een te groot risico voor ons'', verklaarde John Hogan, topman van Clear Channel, over de beslissing Stern te schrappen.

Stern, die zijn shows vult met oeverloze gesprekken over seks en poep- en plashumor, verklaarde niet verbaasd te zijn door de actie van FCC en werkgever. De regering zou een ,,heksenjacht'' tegen hem voeren. ,,Het is behoorlijk schokkend dat de regering in dit land onze rechten en vrijheid van meningsuiting beknot.''

De dj is al vaker op de vingers getikt door de FCC. Deze keer gaat het om een relatief tam interview met `Stotterende John' over diens voorkeur voor anale seks, terwijl tientallen keren geluiden van windjes hoorbaar zijn.

Volgens de logica van de FCC bevatte de uitzending drie `stuitende' momenten, die elk werden bestraft met 27.500 dollar, het maximum. Omdat de uitzending op zes stations van Clear Channel te horen was, komt de FCC uit op 495.000 dollar. Een wetsvoorstel waarover het Congres na het paasreces stemt, beoogt de maximale boete te verhogen tot 500.000 dollar per overtreding.

Stern, al vijftien jaar op de radio, is het doelwit van het offensief van de regering tegen onfatsoenlijkheid, dat op gang kwam na de blote borst van Janet Jackson tijdens de Super Bowl in februari.

Voorstanders zien de boete als een stap in de strijd tegen het zedenbederf in de media. Tegenstanders beschouwen de maatregel als opportunistische censuur om de religieuze achterban te plezieren in een verkiezingsjaar.

Bijna alle Amerikaanse tv-netten hebben in live-uitzendingen vertragingen ingevoerd om in te kunnen ingrijpen als iets niet door de beugel kan. Ook bij sport, omdat sporters nogal eens vloeken voor de camera.