Verkopen, verhuren of leegstand

Binnenkort vertrek ik voor twee tot zes jaar naar een ver buitenland. Ik ben alleenstaand, woon in een eigen huis en ben niet van plan om na mijn terugkeer weer in diezelfde omgeving te gaan wonen. Wanneer ik nu mijn huis verkoop, loop ik de toekomstige vermogensgroei daarop mis. Dus lijkt me verhuren of leeg laten staan een voordeligere optie.

(B. de Z.)

Leegstand is geen goed idee. Verhuren kan problemen opleveren met huurders, leegstand en onderhoud, die u vanuit dat verre land niet kunt oplossen, tenzij u hier een zaakwaarnemer heeft. Verkopen is de beste optie. U gaat er te makkelijk vanuit dat uw vermogen in dat huis groeit, omdat de huizenprijzen blijven stijgen. Ik geloof eerder in een daling, onder meer door de nieuwe Bijleenregeling voor hypotheken. Na de verkoop kunt u de opbrengst toch gaan beleggen en ook zo uw vermogen laten groeien, zonder zorgen.

    • Adriaan Hiele