Thee met twee sausjes

Bij de Duitse grens slaat Joep Habets de zondagmiddag stuk met een Engelse tea.

De zondagmiddag is een gastronomisch niemandsland. In Nederland althans, in België en Frankrijk valt er op zondag uitvoerig te lunchen. Bij ons kun je daarvoor maar op een paar plaatsen terecht. Wij gaan liever pannenkoeken eten. Voor wie wat meer wil is er de brunch of de tea. De tea blijkt meer dan een voorbijgaande mode en heeft ook op het vasteland voet aan de grond gekregen. Een high tea wordt bij ons het toppunt van thee-chique gevonden. Dat berust op een vergissing. In Engeland lijkt de high tea het meest op een `avondboterham met warme kliekjes' die de `kleine burgerij' om een uur of zes 's avonds tot zich neemt. Dat is heel wat anders dan de afternoon tea die aan het eind van de middag in de betere kringen wordt gesavoureerd. De geestelijke moeder is naar verluidt de hertogin van Bedford die zich aan het eind van de middag wat flauwtjes voelde. Zij kwam omstreeks het midden van de negentiende eeuw op het idee om kleine elegante hapjes bij de thee te serveren. Zo diende de afternoon tea om de maag en de tijd in afwachting van het souper te vullen. Eenvoudiger is de Devon cream tea met scones, clotted cream en jam, die als cream tea Engeland vanuit Devon veroverde.

Twente is het Devon van Nederland. Het heeft een hoge tea-dichtheid in landhuizen en uitspanningen. Nabij de Duitse grens staan in het licht glooiende landschap boerderijen en huizen met houten topgevels. Als we langs een winkeltje met handgemaakt snoep komen raken we helemaal in de juiste stemming voor een lazy Sunday afternoon. Dennenoord is een kleine nederzetting in het bos. Een houten cottage doet als theehuis dienst, daarnaast wat vakantiewoningen en een winkeltje met theespulletjes, vruchtenconserven en tafelbenodigdheden. Het assortiment doet in tuttigheid nauwelijks onder voor de museumwinkels van de Engelse National Trust.

Na het openen van de deur van het theehuis deinzen we even terug van de herrie. Binnen zitten veel jonge vrouwen, meisjes bijna nog, die wat te vieren hebben. Er is weinig wat zoveel herrie maakt als jonge vrouwen die wat te vieren hebben.

Aardige leeftijdsgenotes lopen af en aan met etagères. Er zit systeem in. De cream tea wordt gepresenteerd op een stellage met één verdieping. Op een dubbeldekker komt de afternoon tea. Op de etagère met drie verdiepingen wordt de high tea geserveerd en dan zitten er ook hartige en warme hapjes bij. Thee, uit een groot aanbod aan smaken, wordt steeds royaal geserveerd in grote aardewerken potten.

Elegant als we willen zijn kiezen we voor de dubbeldekker met de afternoon tea voor 11 euro per persoon. Behalve de scones met toebehoren zit er notencake bij, vruchtenbrood met roomboter, bonbons, chips en sandwiches. ,,Met twee sausjes'', zegt het meisje in de bediening ter toelichting en ze wijst naar de schaaltjes met clotted cream en jam. Gelukkig weten ze in de keuken wel van wanten, het geheel is uitstekend verzorgd. Elders zijn sandwiches nogal eens uitgedroogd met omkrullende hoeken, maar hier zijn ze strak en soepel. De sandwiches, als fingers, met gedroogde-tomaten-kaascrème en met tonijn zijn goed en vooral zeer vers.

Slechts de niet aflatende damesherrie verstoort de idyllische stemming van een lazy Sunday afternoon.

Theehuis Dennenoord,

Vasserweg 37 Nutter, 0541 680790, www.theehuisdennenoord.nl,

geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur, in juli en

augustus van woensdag tot en

met zondag