The Bigger Lovers: This Affair Never Happened...

Honey In The Hive was twee jaar geleden al een van de mooiste platen van het jaar. Leukere power pop was er in tijden niet gemaakt; het enige nadeel van die plaat was dat er zoveel pakkende melodieën op stonden dat je aan het eind ervan alles vergeten was. Popmuziek als klapkauwgum: daarvan is er nooit genoeg. Met This Affair Never Happened...And Here Are Eleven Songs About It komt het kwartet uit Philadelphia steviger uit de hoek dan de vorige keer. Minder Beach Boys, meer Big Star. Gebleven zijn de beetje zeurderige harmonieën, in de beste traditie van de Byrds, maar ondertussen laten Bret Tobias en Ed Hogarty de gitaren vuil scheuren. Die beproefde combinatie zorgt voor glorieuze hoogtepunten in `You've Got To Pay' en in `Hollywood', waarvan je zou zweren dat je het al jaren kent. Er wordt dan ook smaakvol en inventief gejat uit de pophistorie, maar het resultaat is steeds meer dan de som der delen. Zo is `You Don't Feel Anything At All' een kermis van gestolen gitaarlicks en geleende geluidjes, maar met de rauwe gitaarklank toch onmiskenbaar Bigger Lovers. Leuk ook zijn de hier en daar sarrend lang uitgesponnen eindes. Melodieuze powerrock (`Ninja Suit') ontmoet bubblegum (`Slice Of Life').

(Yep Roc YEP 2061) *****

    • Bart Jippes