Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Zie tv-vooraf. Ned.1, 20.15-20.52u.

DOCUMENTAIRE

Kaap. Portret van oud-profwielrenner Rini Wagtmans (in 1970 vijfde in de Tour de France), die tegenwoordig optreedt als ambassadeur van de stichting Exodus. Deze stichting zet zich in voor ex-gedetineerden die vaak weinig perspectief hebben en daardoor terugvallen in hun oude gewoonten. Ned.3, 20.02-20.30u.

Theo Koomen - woekeren met de waarheid. Over het turbulente leven van sportverslaggever Theo Koomen die op 5 april 1984 bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Koomen's dochter, haar moeder, familieleden, collega's en sporters kijken terug op het leven van de bejubelde en verguisde verslaggever. Ned.1, 21.47-22.43u.

Dokument: Zuster waar ben je? Eerste aflevering van een drieluik over Poolse verpleegkundigen die in Nederlandse verpleeghuizen werken. In het eerste deel zien we Poolse verpleegkundigen koortsachtig studeren op de Nederlandse taal in een klooster even buiten Warschau. Ned.1, 23.12-23.57u.

Bloed, het rode goud. Slot van een gedegen drieluik over bloed behandelt de commerciële exploitatie van bloed. Ned.1, 23.57-0.53U.

PRAATPROGRAMMA

Grote Geschiedenis Quiz. Wedstrijd in kennis over de historie waaraan twintig toppers op dit vlak het opnemen tegen twintig prominente Nederlanders. De winnaar mag zich de Geschiedeniskenner van 2004 noemen. De quiz bestaat uit drie ronden en bevat veel archiefmateriaal. Onder de prominenten zijn ex-CDA-politicus Willem Aantjes, Trouw-columnis Willem Breedveld, oud-Kamerlid voor de PvdA Rob van Gijzel, Tweede-Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), directeur Letterkundig Museum Anton Korteweg, advocaat P. Nicolai en auteur Sytze van der Zee. Ned.3, 20.30-22.00u.

Barend & Van Dorp. Gasten: cabaretier Wim Helsen en actrice Adelheid Roosen. Muziek: Het Groot Niet Te Vermijden. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

Felderhof ontmoet. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin Rik Felderhof op bezoek gaat bij succesvolle Nederlanders in binnen- en buitenland. Vanavond ontmoet hij op het Schotse platteland miljardair, grootgrondbezitter en parttime kluizenaar Paul Fentener van Vlissingen. In zuidelijk Afrika is hij ook financier van enkele wildparken. Ned.1, 20.52-21.47u.

FILM

My Fair Lady (George Cukor, 1964, VS). Kostelijke musical-versie van Bernard Shaw's Pygmalion kreeg ravissante aankleding en werd legendarisch publiekssucces. Met Rex Harrison als de ijdele professor Higgins die de weddenschap sluit dat hij binnen zes maanden van cockney-bloemenmeisje Audrey Hepburn een dame kan maken. Oscars voor film en fotografie van Harry Stradling. RTL5, 12.10-15.05u., met reclame.

Als je begrijpt wat ik bedoel (Bjorn Frenk Jensen, Bob Maxfield & Rob Houwer, 1983, Nederland). Enige lange tekenfilm naar het werk van Marten Toonder is indrukwekkende prestatie, maar stelt de fans enigszins teleur. Poes en Bommel ontmoeten Zwelbast. Ned.2, 13.35-16.00u.

The Cardinal (Otto Preminger, 1963, VS). Bombastisch, lang en uitdagend melodrama van camera-virtuoos Preminger volgt carrière en geloofstwijfels van Iers-Amerikaanse priester die het tot kardinaal schopt. Met Tom Tryon, Romy Schneider. BBC2, 13.40-16.30u.

Robin Hood: Prince of Thieves (Kevin Reynolds, 1991, VS). Indiana Jones-versie van een aan het mondiale groene bewustzijn aangepaste legende had ook Dances with Wolves 2 kunnen heten, al zijn de `merry men' van Sherwood Forest natuurlijk geen Sioux-indianen. Titelrol van Kevin Costner. Met Mary Elizabeth Mastrantonio als romantic interest. SBS6, 20.30-23.45u., met reclame en Hart van Nederland.

The Mummy (Stephen Sommers, 1999, VS). Besluiteloze remake van Karl Freunds gelijknamige griezelfilm uit 1932 (met Boris Karloff) wil zowel ironisch als bloedernstig zijn en werd een bordkartonnen formulefilm zonder hart. De uit zijn sarcofaag herrezen mummie, sprinkhanenplagen, een als een fata morgana uit de woestijn oprijzende spookstad, een wervelstorm met een menselijk gezicht – het laat allemaal onverschillig. Ook met Brendan Fraser, Rachel Weisz. In de Nederlandse bioscopen goed voor ruim een half miljoen bezoekers. BBC1, 21.30-23.25u.

RADIO

Zangeressen. Radio 2 kiest tweede paasdag voor muziek van alleen maar zangeressen. De zender biedt daardoor een mix van nummers uit de laatste decennia, nationaal en internationaal. Nederlandse vrouwen, onder wie Monique Kleman (Loïs Lane), Sacha de Boer, Erica Terpstra en Manuela Kemp, lichten hun favoriete vrouwenplaat toe. Radio 2, 6.02-24.00u.

Dolce vita. Radiospecial over Jacques Brel met in het bijzonder aandacht voor Brel en de liefde. De chansonnier van Ne me quitte pas en Chanson des vieux amants maakte er privé een knoeiboel van. 747AM, 8.10-10.00u.

A4. Naar aanleiding van de toetreding van tien lidstaten tot de EU aandacht voor Tsjechische cultuur. Gast is Dasa van der Horst van het Tsjechisch Cultuurcentrum in Den Haag. Radio 4, 16.30-18.00u.

Kunststof. Zanger Henk Westbroek vertelt over de 25 jaar dat hij in het vak zIt. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van gepensioneeerd psychiater Jaap van Luin in Haarlem en een verhaal van schrijver en wetenschapper Ralph Aernout, een gesprek met professor Lou Marinoff over zijn boek Levensvragen. Verder Jan Rot met het slot van zijn nieuwe Matthäus Passion en fotograaf Fran van der Hoeven over zijn werkplek. 747AM, 21.02-23.00u.