Televisie en radio voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Uitgebreide aandacht voor het toenemend verzet in Irak en een studiodiscussie met deskundigen over de vraag of Irak een nieuw Vietnam voor de Amerikanen wordt. Ned.3, 22.20-23.07u. Ned.3, u.

DOCUMENTAIRE

The Mystery of Jesus. Over de vele vragen en mythes rond het leven van Christus. Was Jezus een priester, geneesheer, of onderwijzer en wat was de reden van zijn dood? Religieuze geleerden bespreken de persoonlijke details van Jezus' leven en de astronoom Michael Molnar gaat in op de geboortedatum. CNN, 21.00-22.30u. en herhaling zondag 19.00u.

Days that shook the world: Free Nelson Mandela. In reportageserie over ingrijpende gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis aandacht voor de vrijlating van Nelson Mandela op 11 februari 1990. BBC2, 21.00-21.30u.

KUNST & MUZIEK

TMF Awards. Rechtstreekse uitzending waarin (pop)muziekprijzen worden uitgereikt, voorafgegaan vanaf 11.00u. door programma's met interviews met artiesten en sfeerreportages. Ook te volgen via www.tmfawards.nl. TMF, 18.00-22.00u, gevolgd door herhalingen.

Henny zoekt God. Paasspecial waarin Henny Huisman onder meer met presentatrice Catherine Keyl de film The Passion of The Christ bekijkt. Ned.1, 22.03-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Jong: ik ben een meisje in een jongenslichaam. Gesprek met twee meisjes van 14 en 15 jaar bij wie Gender dysforie werd vastgesteld. Zij zijn als jongen geboren, maar hebben zich vanaf hun vroegste jeugd nooit een jongetje gevoeld. Ned.1, 19.30-20.00u.

Nachtwacht: Hugo Claus is een mythe. Historicus Marc Reyenebeau denkt dat de schrijver Claus (75) voornamelijk zijn eigen mythe heeft gecreëerd. Literatuurprofessor Kris Humbeek en schrijver Tom Lanoye zien Claus als een seismograaf van zijn tijd, wiens kritiek op de Vlamingen de politieke laag in zijn werk vormt, die alleen maar bijdraagt tot zijn literaire meesterschap. Canvas, 22.40-23.30u,

FILM

Great Expectations (David Lean, 1946, Engeland). Rijke, picturaal aantrekkelijke verfilming van Dickens' roman over de ontmoeting tussen een weesjongen en een ex-misdadiger, die als anonieme weldoener optreedt. Voorbeeldig geacteerd door John Mills en Alec Guinness. VRT, 14.20-16.15u.

A Bug's Life (John Lasseter & Andrew Stanton, 1998, VS). Aan Antz verwante computeranimatiefilm waarin een mierenkolonie wordt gered van de ondergang door een schlemielige werkmier. Muziek van Randy Newman. BBC1, 18.25-19.55u.

Sabrina (Sydney Pollack, 1995, VS). Aardige maar overbodige remake van Billy Wilders romantische jaren-vijftig-sprookje over een chauffeursdochter die twee puissant rijke broers het hoofd op hol brengt. De plot draait niet langer om standsverschil, maar om welstandsverschil. Met Julia Ormond als Audrey Hepburn, Greg Kinnaer als William Holden en Harrison Ford als Humphrey Bogart. Net5, 18.35-21.00u., onderbroken door reclame.

Outbreak (Wolfgang Petersen, 1994, VS). Rampenthriller over de strijd die virologen onder leiding van Dustin Hoffman leveren tegen een dodelijk virus in een Californisch stadje. Het leger, met de generaals Morgan Freeman en Donald Sutherland, pleit voor een rigoureuzere aanpak van het probleem. Net5, 21.00-23.25u., onderbroken door reclame.

Blue Bird (Mijke de Jong, 2004, Nederland). Telefilm oogt als een bezienswaardig voorbeeld van de betere jeugdfilm. Liefdevolle observaties van een 12-jarig meisje met een hart van goud – ze is heel lief voor haar zwaargehandicapte broertje – dat op school wordt gepest. Ned.3, 23.07-0.30u.

Big Night (Campbell Scott & Stanley Tucci, 1996, VS). Eigenzinnige, sfeervolle komedie over de spanning tussen gastronomische principes en klantgericht opportunisme speelt voornamelijk in de keuken en eetzaal van een slechtlopend Italiaans restaurant in New Jersey. In een uiterste poging de zaak te redden wordt een feestmaal georganiseerd in aanwezigheid van Louis Prima, wereldberoemd van het liedje Buona Sera. Ned.3, 0.30-2.13u.

RADIO

Knetterende letteren. Onder meer aandacht voor de bundel Groepsportret van criticus Mark Schaevers over de interviews met sleutelwoorden en citaten van Hugo Claus. En de kloeke verzamelbundel van Henk Romijn Meijer met korte verhalen. 747AM, 14.02-15.00u.

Muziekcafé. Rechtstreeks vanuit Studio Plantage in Amsterdam zingen Lenny Kuhr en Henk Westbroek liedjes van hun respectievelijke nieuwe albums. Verder aandacht voor cajun en zydecomuziek, waarin de accordeon een belangrijke rol speelt, met optreden van Check out the Zydeco. Radio 2, 16.05-18.00u.

Opera live. Opvoering van de opera Peter Grimes van de Engelse componist Benjamin Britten (1913-1976) rechtstreeks vanuit het Muziektheater Amsterdam met het Koor van de Nederlandse Opera en het Residentie Orkest Den Haag. Radio 4, 19.02-23.00u.

Opium. Regisseur Jan Joris Lamersen, vormgever van de opera Parsifal naar het libretto van Wagner. Verder theatermaker en schrijver Ger Thijs over zijn nieuwe roman Amazone.

En fotograaf Hans Aarsman bespreekt de expositie Breitners Amsterdam in het Amsterdams Historisch Museum. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met RTL-presentator en musicalproducent Albert Verlinde. Radio 1, 0.04-1.00u.