Tactische zet captain Bogtstra pakt verkeerd uit

De strategie van Davis-Cupcaptain Tjerk Bogtstra is gisteren in de stierenvechterarena van Mallorca mislukt. Met kopman Sjeng Schalken als supporter op de bank verloor de Nederlandse tennisploeg beide enkelspelen op de eerste dag van de ontmoeting tegen gastland Spanje. Martin Verkerk had op de gravelbaan weinig tot niets in te brengen tegen Carlos Moyá (6-2, 7-5 en 6-4), terwijl Raemon Sluiter als een kleine jongen aan de kant werd gezet door Juan Carlos Ferrero (6-2, 6-2 en 6-4).

Vandaag moet Nederland het dubbelspel winnen om nog een theoretische kans te houden op een plaats in de halve finales. Vermoedelijk Martin Verkerk en John van Lottum treden aan tegen Rafael Nadal en Tommy Robredo.

Bogtstra had voor het treffen met favoriet Spanje gekozen voor verrassende tactische zet. De coach zette in op een duel tussen Verkerk en Moyá. Maar om een herhaling van de door de Nederlander gewonnen partij in de kwartfinales van Roland Garros te kunnen krijgen, moest de captain zijn beste tennisser aan de kant houden. Toen Schalken ook nog eens zelf aangaf dat hij niet in blakende vorm verkeerde, nam Bogtstra woensdagavond zijn curieuze beslissing. Verkerk werd als kopman de baan opgestuurd tegen de Spaanse nummer twee Moyá, en Sluiter moest een ongelijke strijd aangaan met `gravelkoning' Ferrero.

Dit keer werkte het plan van Bogtstra niet. Op de langzame gravelbaan van het Coliseo Baelar waren de op Mallorca geboren Moyá en voormalig nummer één Ferrero een flinke maat te groot voor de twee in ordinaire oranje voetbalpakjes gestoken Nederlanders.

Op het gravel van Roland Garros won een in de vorm van zijn leven verkerende Verkerk bijna een jaar geleden van een niet op zijn top spelende Moyá. Op Mallorca waren de rollen omgedraaid. Na een vertraging van een uur wegens regen begon Moyá messcherp aan de partij in de arena, die op enkele honderden meters ligt van het huis waar hij zijn jeugd doorbracht. In zijn rode, mouwloze shirt speelde hij de eerste set met de moeizaam bewegende Verkerk. Onder het toeziend oog van de Spaanse koning Juan Carlos degradeerde Moyá zijn opponent Verkerk in de eerste anderhalve set tot een figurant.

Halverwege de tweede set kreeg Verkerk meer vat op het spel. Zonder zijn coach Nick Carr op de tribune haalde hij slechts bij vlagen het beste in zichzelf naar boven. Nadat hij in de zesde game voor het eerst de service brak van Moyá balde het servicekanon de vuisten naar Bogtstra. De verkleumde Nederlandse bankzitters Schalken en John van Lottum veerden op. Maar ondanks twee breakpoints en een setpoint voor Verkerk ging de set naar Moyá. In de derde set was de Spanjaard opnieuw een klasse te goed. Met een prachtig dropshot maakte hij een einde aan de partij en hief hij zijn armen omhoog. Zijn stadgenoten bedankten hem met een staande ovatie. Verkerk had achteraf vrede met de verdiende nederlaag. ,,Moyá speelde vandaag waanzinnig. En bij mij liep mijn service niet al te goed'', zei Verkerk. ,,Ik was nog wel wat verwijderd van het niveau dat ik op Roland Garros had.''

In de wetenschap dat de gok van Bogtstra al was mislukt, moest Sluiter nog gaan beginnen aan zijn onmogelijke missie tegen Ferrero. De Rotterdammer koesterde vooraf nog de hoop dat hij, net als drie jaar geleden in Eindhoven, de Spanjaard zou kunnen verrassen. Maar in Brabant werd destijds op een snelle indoorbaan gespeeld, terwijl dit keer gravel de baansoort was; de minst favoriete ondergrond van Sluiter. Zo wist de Nederlander die zowel zijn fore- als zijn backhand met twee handen slaat, op Roland Garros nog nooit een partij te winnen. Ferrero daarentegen stond al twee keer in de finale van het Parijse graveltoernooi, en bereikte twee keer de halve eindstrijd.

Sluiter komt het beste tot zijn recht als hij met aanvallend spel het initiatief pakt. Gisteren liep hij de gehele partij achter de feiten aan. Het was Ferrero die vrijwel iedere rally dicteerde en Sluiter van de ene naar de andere hoek liet lopen. Al snel werd duidelijk dat een nieuwe stunt uitgesloten was. Sluiter diende als kanonnenvoer. Ferrero had aan slechts één uur en vijftig minuten genoeg om zijn land op een 2-0 voorsprong te zetten. Het publiek kreeg slechts iets meer dan vier uur tennis te zien op de eerste dag.

Het sierde Bogtstra dat hij na afloop achter zijn keuze bleef staan. Maar in tegenstelling tot drie jaar geleden was het inzetten van Sluiter ten faveure van Nederlands beste tennisser dit keer allesbehalve een meesterzet gebleken. De `papieren kopman' Schalken zal zich bij de volgende Davis-Cupontmoeting nog wel eens bedenken, voordat hij twijfels uit naar de captain. Twee jaar geleden kostte een dergelijke ontboezeming van Sluiter zijn plaats in de Davis-Cupontmoeting tegen Frankrijk in Metz. Maar ook toen liep het omstreden plan van Bogtstra om Edwin Kempes op te stellen uit op een teleurstelling. Sluiter spreekt sindsdien geen twijfels meer uit over zijn vorm in de aanloop naar een Davis-Cupwedstrijd. Dit keer moest hij echter bekennen dat hij vooraf misschien wel te veel bravoure had getoond.

    • Koen Greven