Studio Abba in Stockholm gaat dicht

De muziek van Abba, Led Zeppelin en Rolling Stones heeft er weerklonken, maar nu gaat Polar Studios dicht. De eigenaren van de beroemdste muziekstudio van Zweden kunnen de woonlasten niet meer opbrengen.

,,Hier wordt een fout gemaakt'', zegt Lennart Oestlund, mede-eigenaar van de studio en tevens een van de oorspronkelijke geluidstechnici. ,,Ik beschouw dit als een museum voor de geschiedenis van de Zweedse muziek, in het bijzonder van Abba.'' Deze Zweedse popgroep zette de studio op in 1978 en nam hier zijn drie laatste platen op.

De eerste plaat die hier werd opgenomen was overigens In through the Out Door van Led Zeppelin, in 1978. Daarna volgden tal van artiesten zoals Backstreet Boys, Genesis, the Beasty Boys, the Cardigans and Roxette. Zweedse muziekliefhebbers vergelijken Polar Studios dan ook graag met de Abbey Road Studios in Londen, waar de Beatles platen opnamen, en de Sun Studios in Memphis, de opnamestudio van Elvis Presley.

Oestlund and zijn mede-eigenaren Tomas en Marie Ledin betalen jaarlijks 1,4 miljoen kroon (150.000 euro) aan de woningcorporatie die eigenaar is van het gebouw op Kungsholmen, een van de vele eilanden in Stockholm. ,,Tweederde van onze inkomsten gaat op aan huur'', zegt Oestlund, die vergeefs heeft gevraagd om een huurverlaging. De studio met vijf opnameruimten gaat dicht in mei en wordt dan waarschijnlijk verbouwd tot een kantoor.