Snel

De mooiste bridgeboeken zijn die over wereldkampioenschappen en Olympiades. De verslagen beginnen eind jaren vijftig en lopen parallel aan de opkomst van het fameuze Blue Team. In de jaren daarna komen we Hans Kreijns en Bob Slavenburg tegen, lezen we over de Dallas Aces, over de Nederlandse winst in de Bermuda Bowl en over de successen van de Amerikanen en de Italianen in de modernste tijd. Minpunt vormde lange tijd de trage productie van een WK boek. Het duurde soms wel een jaar voordat een verslag het levenslicht zag. De Engelse bridgejournalist Brian Senior nam de handschoen op om het boek te schrijven over de wereldkampioenschappen die in november 2003 in Monaco plaatsvonden. Wie schetste mijn verbazing toen ik eind februari al het eerste exemplaar van Seniors boek in handen gedrukt kreeg. Het eindresultaat mag er zijn.

Alle belangrijke spellen staan weergegeven in het meer dan 300 pagina's tellende boekwerk. Het hoogtepunt is natuurlijk het allerlaatste spel uit de Bermuda Bowl waarop de beslissing viel via een arbitrage. Voor ons Nederlanders was het laatste spel uit de halve finale van het WK Transnationals van belang. Het ontbreekt niet in het verslag. Team Oranje staat één imp achter tegen Lavazza en dan gebeurt dit:

W/OW

♠ 9 8 7

♡ A H 9 2

♦ 4

♣ H V B 9 2

♠ B 4 3

♠ A H V 10 2

♡ 10

♡ B 5 3

♦ B 9 8 6 2

♦ A 7

♣ 10 5 4 3

♣ A 8 7

♠ 6 5

♡ V 8 7 6 4

♦ H V 10 5 3

♣ 6

Nadat de Italianen als NZ tot en met 4♡ hadden opgeboden, wonnen OW, Bauke Muller en Simon de Wijs, het bieden in 4♦S, dat na een klaverenstart één down hobbelde. De andere kamer:

West

Noord

Oost

Zuid

Lanzarotti

Verhees

Buratti

Jansma

pas

1♣

dbl

1♡

pas

3♡

3♠

4♦

4♠

pas

pas

5♡

pas

pas

dbl

a.p.

Twee down. Nederland pakte brons en de Italianen zouden later China in de finale verpletteren.

Besproken: 2003, World Bridge Championships, Monte Carlo, editor/publisher Brian Senior. In Nederland via www.bridgeshop.nl of editor@imp-bridge.nl