Regeringsraad Irak hekelt optreden VS

Binnen de Iraakse regeringsraad is groot verzet gerezen tegen het Amerikaanse offensief in de sunnitische stad Falluja en het optreden in andere delen van Irak. De raad, die door de Verenigde Staten is benoemd, roept in een vanochtend vroeg uitgegeven verklaring op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in het hele land en tot een beëindiging van ,,het collectief straffen'' van Iraakse tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid.

In Falluja laaiden gisteravond de gevechten weer op en bestookten gevechtsvliegtuigen doelen in en bij de stad. Eerder op de dag hadden de Amerikaanse troepen op verzoek van de regeringsraad een staakt-het-vuren in acht genomen, om enkele leden in staat te stellen met het stadsbestuur te overleggen over een vreedzame oplossing.

Gisteren werden ook opnieuw buitenlanders ontvoerd. Een journalist van het persbureau Reuters meldde dat in Bagdad vier Italiaanse journalisten worden vastgehouden in een moskee. In dezelfde moskee zouden ook twee Amerikanen worden vastgehouden, maar over hun identiteit is niets bekend. Het Amerikaanse leger bevestigde de verdwijning van twee soldaten nadat hun konvooi bij de hoofdstad was aangevallen. Een medewerker van de anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada Sadr, ontkende gisteren ten stelligste dat zijn militie betrokken is bij de ontvoering van onder andere drie Japanners die met de dood zijn bedreigd. ,,Wij veroordelen zulke daden en we bidden voor hun vrijlating.''

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei gisteren tegen de BBC verrast te zijn door de omvang van de opstand tegen de coalitietroepen in Irak. Hij zei dat de coalitie met de ,,ernstigste bedreiging'' wordt geconfronteerd sinds het einde van de oorlog.

De woede binnen de regeringsraad richt zich met name op het Amerikaanse optreden in Falluja, waar sinds het oplaaien van de gevechten, begin deze week, volgens lokale artsen meer dan 450 mensen zijn gedood en duizend gewond zijn geraakt.

Ghazi Ajil al-Yawer, een sunnitisch lid van de regeringsraad, sprak van ,,genocide''. De invloedrijke, gematigde sunnitische leider Adnan Pachachi noemde het offensief gisteren onaavaardbaar en illegaal.