Radicale Sadr is Iraakse politieman dankbaar

De Iraakse politie faalt als bondgenoot van de Amerikanen. De radicale geestelijke Muqtada Sadr profiteert daarvan en bedankt de agenten zelfs.

,,Terwijl andere, mindere mensen onschuldigen doden, heeft u, mannen en vrouwen van de Iraakse politie, ervoor gekozen de onschuldigen te beschermen. Terwijl andere mensen klagen over geweld, heeft u ervoor gekozen dat geweld het hoofd te bieden.'' Zo feliciteerde Paul Bremer, de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, vorige week een lichting afgestudeerden van de Iraakse politie-academie. De politie is belangrijk voor de Amerikanen: zij moet zo snel mogelijk de veiligheid verzekeren, zodat de buitenlandse troepen kunnen vertrekken. Maar het is de afgelopen week weer pijnlijk duidelijk geworden dat de selectieprocedures en de stoomcursus van acht weken voor nieuwe recruten, en veertien dagen voor politiemannen van het oude regime, ver tekortschieten.

Niet alleen zijn de Iraakse veiligheidsdiensten nergens in staat geweest de mannen van de radicale shi'itische en anti-Amerikaanse geestelijke Muqtada Sadr terug te slaan toen die zondag in de aanval gingen in Najaf, Kufa en elders. Op verschillende plaatsen maakten zij zelfs geen aanstalten daartoe. De afgelopen week zijn er talrijke berichten geweest over Iraakse politieagenten die meteen hun posten verlieten als Sadrs Leger van de Mahdi eraan kwam.

Op sommige plaatsen werkt de politie gewoon met Sadrs manschappen samen. Ze kwamen met hun kalasjnikovs ,,om ons te beschermen tegen de Amerikaanse tanks'', zei politiesergeant Fouad Ibrahim dinsdag in de Bagdadse sloppenwijk Sadr City tegen de Financial Times. ,,We zijn broeders in de strijd tegen terroristen en indringers.'' Muqtada Sadr, voor Bremer een outlaw, bedankte donderdag ,,mijn eerlijke broeders in de Iraakse politie die samenwerken met het Iraakse volk''.

Het kan nog erger. Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Blackwater zegt dat de hinderlaag waarin vier van zijn werknemers in Irak vorige week in de stad Falluja werden gedood, (mede) het werk was van leden van het Iraakse Civiele Defensiecorps, een soort paramilitaire politiemacht die eveneens door de Amerikanen wordt opgeleid. Een vice-president van Blackwater verklaarde dit gisteren tegenover The New York Times. Volgens het artikel is dat gebleken bij lokaal onderzoek door Blackwater.

Het is niet uitgesloten dat de daders zich slechts hadden bediend van uniformen van het politiekorps. Maar er is een precedent. Vier Iraakse politiemannen vermoordden vorige maand twee Amerikaanse burgers en hun tolk die ze bij een geïmproviseerde politiepost ten zuiden van Bagdad hadden aangehouden. Aanvankelijk dachten de autoriteiten dat het om verklede agenten ging. Maar de moordenaars waren wel degelijk van de politie.

De leden van de verschillende veiligheidsdiensten worden slecht betaald – zo'n 120 dollar per maand – en zijn slecht bewapend. Verder fungeren zij als schietschijf voor rebellen die hen als collaborateurs van de bezetters beschouwen. In totaal zijn al meer dan 300 politiemannen om het leven gekomen bij aanslagen op politiebureaus. Zij leven in een omgeving waarin het anti-Amerikanisme snel toeneemt.

[vervolg POLITIE: pagina 5]

POLITIE

De Iraakse agent heeft vele broodheren

[vervolg van pagina 1]

Gezien het snelgroeiend anti-Amerikanisme is het nauwelijks verwonderlijk dat politieagenten weinig of geen weerstand bieden als het Leger van de Mahdi eraan komt.

Hun vroegere chef, minister van Binnenlandse Zaken Nuri Badran, klaagde donderdag daarnaast over botsende loyaliteiten. ,,De coalitie benoemt politiemannen, geestelijken benoemen politiemannen, evenals politieke partijen en milities'', zei hij.

Badran, een shi'iet, nam die dag op verzoek van Bremer zijn ontslag, officieel om de juiste getalsverhouding in de top tussen sunnieten en shi'ieten te herstellen na de benoeming van een andere shi'iet op Defensie.

De belangrijkste factor is waarschijnlijk de razende snelheid waarmee de Amerikanen de Iraakse (paramilitaire) politie rekruteren en aan het werk zetten.

De commandant van de Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, uitte vorige maand in een bijeenkomst met een commissie van de Senaat voor het eerst bezorgdheid daarover. Hij zei dat daardoor ,,terroristen en opstandelingen'' in de veiligheidsdiensten infiltreren. Generaal Abizaid hamerde erop dat niet de nadruk moet liggen op kwantiteit, maar op kwaliteit, zodat er uiteindelijk een politiemacht zal zijn die loyaal is aan de Iraakse autoriteiten. ,,Ik denk dat die kwaliteit eist dat we onze appetijt in aantallen tot een zekere hoogte indammen'', hield hij de senatoren voor.