Putnam schikt voor 100 miljoen

Het beleggingsfonds Putnam Investments is met de Amerikaanse autoriteiten een schikking overeengekomen. Het betaalt een boete van 100 miljoen dollar wegens overtreding van beursregels voor beleggingsfondsen. De Amerikaanse autoriteiten begonnen vorig jaar een onderzoek naar wat bekend werd als het Amerikaanse beleggingsschandaal, omdat sommige fondsen grote aandeelhouders zouden bevoordelen ten kosten van de kleintjes. Bij andere instellingen ging het om `market-timing', snelle handel in aandelen om te profiteren van van korte waardeverschillen. In de VS hebben naar schatting 95 miljoen mensen geld geïnvesteerd in beleggingsfondsen, waar meer dan 7 biljoen dollar (ruim 6 biljoen euro) in omgaat. Eerder werd bekend dat Putnam beleggers zal compenseren die slachtoffer zijn geworden van ontoelaatbaar gedrag van zijn handelaren.