Orechiette met amsoi

Om de voordelen van een voorraad zelfgemaakte tomatensaus die stand-by wordt gehouden in de ijskast (zie krant van gisteren) nog even verder uit te diepen vandaag een recept voor een pastasaus die met Chinese bladgroente wordt bereid en waaraan een kleine hoeveelheid tomatensaus wordt toegevoegd. Ik hoor wel eens geluiden dat de eetcultuur in Nederland tegenwoordig te mediterraan zou zijn. Welnu, deze saus is niet Italiaans en hoeft ook niet expliciet met pasta te worden gegeten. Hij past ook goed bij gekookte rijst, gort of boekweit, en wie geen afscheid wil nemen van Hollandse saucijzen die weet de weg naar de slager.

Maar sedert AH de Italiaanse orechiette weer in het pasta-assortiment heeft opgenomen (waarvoor u de afdeling marketing dankbaar mag zijn), zou ik zeggen: eet deze saus bij die heerlijke orechiette.

Bereiding: Snijd de pancetta in smalle reepjes en vervolgens in korte stukjes. (Wie geen Italiaanse pancetta kan krijgen die vervangt het door eerlijk ontbijtspek, maar niet gemakshalve door die kant-en-klare blokjes zogenaamd spek in plastic bakjes van de supermarkt; dat is geen spek.) Bundel de amsoi en snijd de stelen in korte stukjes en het blad in korte, smalle reepjes. Bak de pancetta al roerend in de olie in een ruime hapjespan tot het vet glazig begint te worden.

Voeg de stelen van de amsoi toe en bak ze onder regelmatig roeren 2-3 minuten mee. Voeg dan de reepjes blad toe en bak nog 1 minuut mee. Roer er tot slot de tomatensaus door, samen met 4-5 eetlepels van het hete pastakookvocht uit de pan. Proef de saus op zout en maal er peper bij. Hussel de afgegoten en bijtgare orechiette door de saus samen met de parmigiano. Klaar!

Voor 2 personen als maaltijdgerecht:

100 gram dikgesneden plakjes pancetta (of gebruik ontbijtspek maar niet die kant-en-klare spekblokjes uit een plastic bakje)

2 eetlepels olijfolie extra vergine

500 gram amsoi (tropische winkels), gewassen

4 eetlepels dikke zelfgemaakte tomatensaus

zout & zwarte peperkorrels

200 gram orechiette, bijtgaar gekookt

2 eetlepels versgeraspte parmigiano reggiano

    • Florine Boucher