O.BA.O

O.BA.O is al een kwart eeuw actief en heeft nog geen duimbreed toegegeven aan de freejazz-principes. Ook nu nog zwemt het trio in tegen de mainstream van gehypt neoconservatisme en flirts met hiphop en rock. Het gastenlijstje met namen als Theo Loevendie, Willem Breuker en Tobias Delius laat zien dat O.BA.O's non-conformisme altijd op bijval heeft kunnen rekenen.

Op het jubileummonumentje Beyond the Edge krijgen de Amsterdammers weerwoord van de Haagse saxofonist Luc Houtkamp. Het album somt precies op waar de band voor staat: groepsgewijze improvisatie met een open oor en een spannend kartelrandje.

De muziek heeft zich wel losgemaakt van de compromisloze vloedgolf energie die freejazz in de jaren zeventig vaak nog was. Nu wordt een ontsporing voorafgegaan door een vettig bluescitaat of bedachtzaam piano-intro of een korte adempauze. Maar veel concessies doet O.BA.O niet. En dat hoeft ook niet.

O.BA.O: Beyond the Edge (EWM Music, EWM51712)

    • Edo Dijksterhuis