Negen jaar celstraf voor Zwollenaar

Een 33-jarige Zwollenaar die geprobeerd heeft supermarktconcern Ahold af te persen is in hoger beroep door het Arnhemse gerechtshof tot negen jaar cel veroordeeld.

De rechtbank in Zwolle had hem een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd. Justitie, dat twaalf jaar cel had geëist, was tegen deze straf in hoger beroep gegaan.

Het gerechtshof acht bewezen dat de man, docent natuurkunde aan een middelbare school in Zwolle, zich aan meerdere pogingen tot moord en poging tot afpersing schuldig heeft gemaakt. Samen met een medeverdachte, een 30-jarige Zwolse vertegenwoordiger, eiste hij in april vorig jaar vijf miljoen euro van Ahold. Als het supermarktconcern niet zou betalen, zouden er slachtoffers vallen.

Om Ahold onder druk te zetten, werd er enkele malen met een vuurwapen geschoten op woningen in Deventer, Meppel en Zwolle en een filiaal van Albert Heijn in Zwolle. De incidenten leidden tot grote onrust onder de bevolking van de gemeenten. De recherche had 180 man op de zaak gezet.

De afpersers werden na een maand bij een in scène gezette geldoverdracht gearresteerd. Een telefoongesprek tussen de afpersers en een vertegenwoordiger van Ahold leidde tot hun aanhouding.

Het gerechtshof neemt het de beide Zwollenaren des te meer kwalijk dat ze zijn doorgegaan met schieten nadat Ahold in eerste instantie niet reageerde. Het hof noemt het ,,een gelukkig toeval'' dat er geen doden zijn gevallen. Bij het schietincident in Meppel werd een bewoonster in een arm geraakt.

De 30-jarige medeverdachte heeft altijd ontkend bij de schietpartijen betrokken te zijn geweest. Ook zegt hij niet geweten te hebben dat Ahold werd afgeperst. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem tot vier jaar cel. Justitie had negen jaar geëist. Het Arnhemse gerechtshof behandelt de hoger beroepszaak op 27 mei.

De beide Zwollenaren hebben verklaard uit geldnood te hebben gehandeld. De natuurkundeleraar wilde zijn moeder financieel helpen, terwijl de vertegenwoordiger een gokschuld van 30.000 euro had. Ahold werd als doelwit uitgekozen omdat het concern destijds veelvuldig in de publiciteit stond vanwege boekhoudschandalen.