Mogelijk weer bezoek aan Irak: columnisten

Het ministerie van Defensie overweegt columnisten mee te nemen naar Irak. Dat heeft de woordvoerder van minister Henk Kamp (VVD) bevestigd. Het departement denkt niet alleen aan opiniemakers van dag- en weekbladen, maar aan columnisten ,,in de breedste zin van het woord''. Zo kunnen zij ook werkzaam zijn bij radio of televisie.

Een uitgewerkt voorstel zal binnenkort aan de minister worden voorgelegd. In februari werden de Nederlandse troepen bezocht door Veronica-dj Adam Curry en door cabaretier Freek de Jonge.

,,In het kielzog van de publiciteit'' die deze bezoeken opleverde, zo zegt de woordvoerder, heeft minister Kamp zijn directie Voorlichting verzocht te onderzoeken ,,welke andere doelgroepen'' zouden kunnen kennis maken met ,,de feiten en omstandigheden'' waaronder de Nederlandse militairen in Zuid-Irak hun werk doen.

De woordvoerder van Kamp benadrukt dat het niet de bedoeling is de opiniemakers op enigerlei wijze te beïnvloeden: ,,de columnisten zullen in alle vrijheid en onafhankelijkheid hun mening kunnen vormen.'' Welke columnisten zullen worden benaderd voor de reis zal nog moeten worden uitgewerkt.

Vanwege de gespannen situatie in Irak van dit moment zal het bezoek niet op korte termijn kunnen plaatsvinden. Bovendien moet worden voorkomen dat de militairen van de landmacht die de mariniers enkele weken geleden hebben afgelost, worden overladen met vip-bezoeken, aldus de woordvoerder.

Behalve door journalisten worden de militairen regelmatig bezocht door de politieke en militaire leiding van het departement, door leden van de vaste Kamercommissie voor Defensie en door vertegenwoordigers van de militiare vakbonden.

Begin januari nog bracht premier Balkenende een onaangekondigd bliksembezoek aan de troepen in Irak. Nederland heeft in de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna ongeveer 1.275 militairen gelegerd.

    • Steven Derix