Leuke mannen in overvloed

Mijn moeder (57) verkocht onlangs haar huis. Netto opbrengst: 300.000 euro. Haar alimentatie bedraagt 1.400 euro bruto per maand. Na haar 65ste is ze aangewezen op de AOW en enkele pensioenen, samen 14.000 euro per jaar. Ze wil een (kleiner) huis kopen. Wat is dan het maximum besteedbaar bedrag? Moeten we daar een hoge hypotheek op vestigen en gaan beleggen met het restant? Of huren en langzaam het kapitaal opeten? De ervaring leert dat zij van 9.000 euro netto per jaar rondkomt, naast de alimentatie.

(T. de R.)

Het lijkt mij om financiële én relationele redenen verstandig om voorlopig een huis te huren. Wellicht loopt uw moeder een leuke, fitte vent tegen het lijf met wie ze na verloop van tijd wil gaan samenwonen. Dan is een koophuis een blok aan het been en contant geld een ideaal ruilmiddel.