Kunstmuseum geopend in Denemarken

Koningin Margrethe van Denemarken heeft afgelopen woensdag een nieuw museum voor beeldende kunst geopend in Aarhus. Het museum toont kunst van de zeventiende eeuw tot heden en behoort tot de grootse musea in noord-Europa.

Het museum heet ARoS, naar een oude Viking-nederzetting waarvan tien jaar geleden resten werden ontdekt langs de rivier. AroS Kunstmuseum ligt in het centrum van Aarhus, de in omvang tweede stad van Denemarken na Kopenhagen. Het museum meet 17.700 vierkante meter en heeft 306 miljoen Deense kroon gekost (41 miljoen euro. De architectuur van het gebouw is met zijn gedraaide vormen geïnspireerd door het Guggenheim-museum in New York.

De openingstentoonstelling presenteert de drie Amerikaanse kunstenaars Tony Oursler, James Turrell en Bill Viola (USA). Later dit jaar brengt AroS Kunstmuseum onder meer een retrospectief van het werk van de Franse fotografe Bettina Rheims.

Denemarken, dat 5,4 miljoen inwoners telt, hoopt dat het nieuwe museum het museumbezoek een nieuwe impuls kan geven. Vorig jaar trokken de Deense musea in totaal 9,5 miljoen bezoekers, twee procent minder dan het jaar ervoor. Het Lousiana museum voor moderne kunst is het meest populair met 437.500 bezoekers in 2003.