Koers pond loopt voorlopig geen gevaar

Dat de Bank of England de rente niet heeft verhoogd, betekent niet dat de koers van het pond geen steun ondervindt. Hoewel het officiële renteniveau wellicht de belangrijkste factor is die de prestaties van het pond ten opzichte van de euro en de dollar kan verklaren, is het zeker niet de enige. Ook het sluiten van overeenkomsten in het buitenland door Britse concerns en binnenlandse overnames door buitenlandse concurrenten kunnen een rol spelen in de koersbewegingen van het pond ten opzichte van de dollar. De op handen zijnde overeenkomsten van Britse bedrijven ter verwerving van Amerikaanse bedrijven en belangen bedragen nu zo'n 19 miljard dollar, aldus schattingen van Citigroup. Daar staan in de lucht hangende Amerikaanse overnames van Britse bedrijven ter waarde van ongeveer 29 miljard dollar tegenover, wat inhoudt dat zo'n 10 miljard dollar naar Engeland toevloeit.

Volgens Citigroup bedraagt het gemiddelde van de 153 Amerikaanse overnames in Engeland zo'n 190 miljoen dollar – bijna viermaal de gemiddelde omvang van de Britse overnames in de VS. Zulke grote bedragen neigen ertoe de wisselvalligheid van de wisselkoersen te versterken. Tel dat op bij de onevenwichtigheid van de wederzijdse kapitaalstromen – om maar te zwijgen van het onvermijdelijke vooruitzicht van hogere rentetarieven – en het is moeilijk voorstelbaar dat iemand binnenkort tegen het pond gaat speculeren.