Kerry verwijt Bush falend Irak-beleid

De Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry heeft gisteren zware kritiek geuit op het Irak-beleid van president George W. Bush. Door ,,falend leiderschap'' is de situatie met betrekking tot Irak veel slechter dan nodig is.

,,Hoe kan het toch dat de VS de lasten en de risico's vrijwel alleen dragen'', terwijl de hele wereld belang heeft bij het slagen van de missie in Irak, vroeg Kerry zich af. ,,Geen Arabisch land is gebaat bij falen Irak. Geen Europees land wordt veiliger door falen in Irak. En dragen al die landen bijna geen risico'', aldus Kerry.

Hij verweet Bush gebrek aan samenwerking met de internationale gemeenschap, waardoor Amerikaanse militairen in Irak onnodig extra in gevaar zouden worden gebracht en de belastingbetaler op kosten wordt gejaagd. ,,De regering heeft andere landen hardnekkig buiten het echte besluitvormingsproces gehouden'', aldus Kerry. ,,Dit is een falen van de diplomatie, een falen van het buitenlands beleid.'' Volgens Kerry hebben de ,,ideologie'' en de ,,arrogantie'' van de regering-Bush de situatie voor Amerika veel slechter gemaakt.

,,Ik hoop dat de komende dagen het gezond verstand en bescheidenheid het kenmerk worden van onze politiek, zodat we niet maand na maand met deze beelden en problemen worden geconfronteerd'', zei Kerry met een verwijzing naar de tientallen Amerikaanse doden die de afgelopen week in Irak zijn gevallen.

Volgens Kerry heeft Bush drie mogelijkheden om het tij te keren. Hij zou kunnen voortgaan op de huidige weg. Maar dat zou de Amerikaanse troepen verder in gevaar brengen en de belastingbetaler nog meer geld kosten. Hij zou de Amerikanen kunnen terugtrekken uit Irak. Dat is volgens Kerry niet acceptabel omdat ,,niemand een onstabiel Irak wenst''.

De derde mogelijkheid, en de enig juiste, is volgens Kerry om de internationale gemeenschap veel meer bij de besluitvorming in Irak te betrekken.

President Bush heeft gisteren telefoongesprekken gevoerd met de Italiaanse premier Berlusconi, president Kwasniewksi van Polen en president Flores van El Salvador. Volgens het Witte Huis hebben ze alle drie ,, hun betrokkenheid bij de Iraakse bevolking en bij een vrij en democratisch Irak herhaald''. De drie landen hebben gezamenlijk ongeveer zesduizend militairen in Irak.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gisteren gezegd dit jaar geen extra geld meer nodig te hebben voor Irak, ondanks de toegenomen gewelddadigheden. Maar critici betwijfelen dat. Alleen al door de troepen na juni op het huidige niveau te houden, zou vier miljard dollar extra nodig zijn, aldus een militair analist van het Brookings instituut in The Washington Post. Eerder deze week zei minister van Defensie Donald Rumsfeld dat hij niet uitsloot dat de terugkeer van een deel van de militairen wordt uitgesteld. 25.000 man extra kosten 667 miljoen dollar per maand.