Kamphues keuvelt maar wat

Uit de oersoepketel rijzen twee merkwaardige types op, met koptelefoons en uniformjasjes die aan een goedkope sciencefiction-serie doen denken. Ze gaan ons uitroeien, zeggen ze met vervormde echostemmen die vaak in zulke tv-series voorkomen. Tenzij er één persoon is, die nog een goed woordje voor de mensheid kan doen. En die ene persoon is natuurlijk Rob Kamphues.

,,Bekend van radio en televisie'', zegt Kamphues over zichzelf, en dat klopt. Sinds hij programma's presenteert voor BNN, is ook zijn cabaretcarrière in een nieuwe versnelling geraakt. Voordien was hij zes jaar lang lid van een groep en negen jaar lang solist zonder ooit de hogere regionen in dit genre te bereiken. Nu speelt hij weer een voorstelling met twee anderen, al blijft hij wel het middelpunt.

Kamphues krijgt, aldus de beide aliens, een uur om het belang aan te tonen van het voortbestaan van de mens. In plaats daarvan keuvelt hij echter maar wat – eerst nog over Michelangelo's Piëta en de fuga's van Bach, maar al gauw ook over If I had a hammer van Trini Lopez, de voordelen van de Alfa Romeo, een pantomimenummer van Rob van Reyn en nog wat ander strooigoed. En veel meer dan alledaagse cafépraat is het zelden. Ook een veelbelovend beginnetje over alles wat er op de wereld overbodig is (,,Drente? Wie zal het missen?'') en een raak getroffen stukje Toon Hermans-gezeur blijven ten slotte in de lucht hangen. Om nog maar te zwijgen van de gedateerde sfeer die deze voorbeelden oproepen.

In een kennelijke poging om dit stuurloze verzinsel toch nog enige kracht bij te zetten, duiken af en toe ook die twee anderen weer op. Coen Jutte staat achter de toetsen, barst los in Twist and shout en brengt wat cocktailjazz ten gehore. Peer van den Berg vermomt zich als gedrogeerd rock-idool en laat even later een buitenmodel-penis uit zijn regenjas bungelen – om te lachen. Dat er sprake is geweest van een regisseur (Don Duyns), blijft onzichtbaar.

Voorstelling: Oersoep, door Rob Kamphues, Coen Jutte en Peer van den Berg. Regie: Don Duyns. Gezien: 8/4 in de Schouwburg, Rijswijk. Tournee t/m 12/6. Inl. 071-5133 985; www.harrykies.nl