Kale lichamen

Het zijn barre tijden voor de huis-tuin-en-keuken-clipliefhebber. Want al heeft MTV op de valreep een akkoord bereikt met de kleine onafhankelijke platenmaatschappijen over de uitzending van video's, de gemiddelde kijker die geen `digitale tv' heeft en is aangewezen op het standaardpakket van de kabelbedrijven, krijgt steeds minder clips te zien.

MTV zendt op prime time, of beter gezegd: bijna de hele avond, geen clips uit. In plaats daarvan krijgt de kijker programma's te zien als `Rich Girls', waarin twee ontzaglijk rijke New-Yorkse meisjes, van wie een de dochter is van kleding-magnaat Tommy Hilfiger, zich te pletter shoppen. Om 's avonds toch vooral maar geen clips te hoeven uitzenden, heeft MTV een paar weken geleden zelfs weer Beavis & Butthead van stal gehaald, het leeghoofdige tekenfilmduo dat tussen het beleven van veelal gewelddadige avonturen door stukjes videoclips van buitengewoon melig commentaar voorziet. Zes jaar geleden zorgden Beavis & Butthead nog voor een landelijke discussie in Nederland en achtten sommigen het duo een gevaar voor de jeugdige volksgezondheid. Maar nu maakt niemand er zich nog druk over. Of misschien kijkt niemand ernaar.

De andere twee standaard clipkanalen bieden geen compensatie voor MTV, dat het doel waarvoor het is opgericht ongetwijfeld uit commerciële overwegingen steeds minder dient. The Box, volgens zichzelf `the music channel you control', heeft een beperkt middle-of-the-road-aanbod. Bovendien blijkt de keuze van de bellers zelden de jouwe te zijn. Maar het ergst is dat TMF video's verminkt door een groot deel van de avond sms-berichten van kijkers mee te laten lopen met de clips. Bijna altijd heeft dit het effect van de verkeerde ondertitels bij een film. Zo kan het gebeuren dat je bij het kijken naar `Try', de uiterst decente, bijna 19de-eeuwse nieuwe clip van Nelly Furtado, het bericht te lezen krijgt dat Kevin ,,een paardenlul heeft en van kale lichamen houdt.'' De `kale lichamen' in dit sms-bericht doen trouwens vermoeden dat TMF een censor heeft. Want welke hitsige puber schrijft nou `kale lichamen' als hij in de porno zo modieuze `kale poesjes' bedoelt? Maar de sms-berichten bij TMF zijn vooral zo irritant doordat ze de hele onderkant van het beeld aan het zicht onttrekken. Met name bij de arrenbie-clips mist de kijker zo essentiële onderdelen: vaak gaan de formidabel schuddende achterwerken schuil achter de forse tekstbalk.

    • Bernard Hulsman