Jeugd-tbs voor groepsverkrachting

. De rechtbank in Amsterdam heeft een zestienjarige jongen veroordeeld tot plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd, voor het medeplegen van een groepsverkrachting. De zaken tegen twee medeverdachten werden aangehouden. De rechtbank wil dat deze jongens van vijftien en zestien jaar nader worden onderzocht.

De groepsverkrachting vond plaats in oktober vorig jaar in een woning in Amsterdam-Oost. Het trio drong de woning binnen waar een meisje en zes jongens aanwezig waren. De indringers verkrachtten het zeventienjarige meisje en dwongen de jongens met wapens tot seksuele handelingen. De verdachten legden alles vast op video.

De strafzaak vond twee weken geleden achter gesloten deuren plaats omdat de verdachten nog minderjarig zijn. Bij de uitspraak vrijdag bleek dat deskundigen toen stelden dat de vijftienjarige en een van de zestienjarigen een geestelijke stoornis hebben en dat de kans op herhaling groot is bij deze jongens. Maar de twee waren volgens de deskundigen ook zo 'ziek' dat behandeling geen zin heeft of zelfs contraproductief is.

De rechtbank zou de verdachten daarom alleen jeugddetentie kunnen opleggen en dat baart de rechtbank grote zorgen, juist wegens de grote kans op herhaling bij de jongens. Daarom wil de rechtbank dat drie deskundigen zich nogmaals over hen buigen. Daarvoor verwees de rechtbank de twee zaken vrijdag naar de rechter-commissaris.

De derde verdachte is wel te behandelen, volgens deskundigen. De rechtbank kon daarom in zijn zaak wel uitspraak doen. Naast de plaatsing in de inrichting voor jeugdigen kreeg hij 150 dagen jeugddetentie opgelegd. Dit is gelijk aan de tijd die de jongen nu vast zit. De rechtbank wil namelijk dat zijn behandeling zo snel mogelijk begint. De jongen moet de slachtoffers ruim 7500 euro betalen.

Tegen deze verdachte was achttien maanden jeugddetentie en plaatsing in een jeugdinrichting geëist. Tegen de andere zestienjarige eiste de officier van justitie twee jaar jeugddetentie, waarvan vier maanden voorwaardelijk. De vijftienjarige hoorde een jaar jeugddetentie, waarvan twee maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.