Janet Jackson: Damita Jo

Toen haar vorige cd, All For You, uitkwam in 2001, lieten de ouders van Janet Jackson weten dat ze zich zorgen maakten over hun dochter. Ze zou te geobsedeerd zijn door seks, zo bleek uit die plaat, die nog in Singapore verboden werd omdat hij indecent zou zijn met teksten als `I just wanna touch you, tease you, lick you' etc.. Volgens haar ouders had Janet professionele hulp nodig. Op de deze week verschenen nieuwe cd Damita Jo van Janet lijkt ze een antwoord te geven op al die kritiek. Om te beginnen is er de titel van het abum die, zoals ze zelf op de plaat zingzegt (in een nummertje van een half minuutje) verwijst naar haar moeder `uit het Zuiden', Damita, en haar vader die Jo heet. De plaat, met hoesfoto's alsof ze net uit bed komt, is dus een eerbetoon aan pa en ma Jackson. En wat is de Grote Boodschap die dochter hen op deze plaat wil meegegeven: ,,Relax, it's just sex'', concludeert ze in het nummer `Sexhibition' (`I want to feel your Sexplosion').

Er wordt opnieuw veel gelikt en gehijgd en gekreund en honingzoet over de liefde en de daad gezongen op deze plaat, die opnieuw als liefdesverklaring aan de liefde, vleselijk en spiritueel opgevat kan worden. Nu hoeft dat allemaal geen probleem te zijn – veel muziek gaat over liefde, seks, het verlangen daarnaar. Het probleem alleen is dat Janet Jackson daar zo onovertuigend over zingt. Of piept moet je misschien zeggen. Vooral de zoetgevooisdere nummers lijken een soort misplaatste parodie op Minnie Rippertons hit `Loving You' inclusief de lalalala's en computergestuurde ruimtebliepjes die de nummers soms inleiden.

Probleem is misschien ook dat zwarte zangeressen als Missy Eliot en zelfs Destiny's Child met de tamelijk kuise Beyoncé Knowles geloofwaardiger geile muziek maken dan Janet Jackson. Alleen in de nummers die wat steviger tempo hebben en waarin minder gekweeld worden, verliest ze wat van haar ongeloofwaardigheid, zoals `Thinkin' Bout My Ex' of `Warmth', een loflied op de orale aspecten van de liefde (`Nothing is warmer than my mouth'). En toch, als er weer een nummer aanzwelt waarin warme lichaamssappen rijkelijk vloeien, `Moist' (`vochtig', met regels als `My ocean's overflowing, Take me oooh, You make me so moist'') denk je: jaja.

(Virgin Records) **