Irak: de teller staat op minimaal 8.865

Gisteren een jaar geleden, op 9 april 2003, werd in Bagdad een reusachtig standbeeld van Saddam Hussein omvergetrokken en leek een einde te komen aan de Amerikaans-Britse expeditie in Irak. Het afgelopen jaar bleek het tegendeel en de laatste weken en dagen is het geweld in Irak hevig opgelaaid.

Talrijke sites op internet zijn (voor een deel) gewijd aan de situatie in Irak. Veel omroepen, kranten en organisaties bieden informatie, standpunten en discussies. Amerikaanse overheidsdocumenten en beleidsuitspraken van bijvoorbeeld president Bush en minister van Buitenlandse Zaken Powell zijn te vinden op respectievelijk www.whitehouse.gov en www.state.gov. De site www.defense.gov is het domein van de Amerikaanse defensieminister Rumsfeld, www.number-10.gov.uk van de Britse premier Blair.

De tijdelijke bestuurders van de internationale coalitie in Irak, onder leiding van Paul Bremer, beheren de site www.cpa-iraq.org, waarbij CPA staat voor Coalition Provisional Authority. De Amerikaanse militairen in de regio hebben de website www.centcom.mil.

In Nederland is de onrust over de situatie in Irak en de daar gelegerde Nederlandse troepen flink toegenomen, in ieder geval onder politici, die er volgende week in de Kamer een spoeddebat aan wijden. Op de officiële website van het detachement, www.nldetirak.nl, is van die onrust niet zo veel te merken. Op de site wordt wel gemeld dat de `alert state' in Al Muthanna verhoogd is, na ongeregeldheden `buiten NL grondgebied'.

De Iraakse kant op internet is minder prominent. Officiële Iraakse sites zijn schaars of geven summiere informatie. Een aantal omroepen en kranten biedt meer, zoals de Engelstalige site van Al-Jazira, english.aljazeera.net, of van de Asia Times, www.atimes.com. Sites als www.islamonline.net en www.shianews.com geven behalve nieuws uit de islamitische wereld ook andere, veelal religieuze, informatie. De groot-ayatollah Ali Sistani, de prominentste shi'itische leider, heeft een eigen site, www.sistani.org, met Engels- en Franstalige versies.

Tegenstanders van de `inval en bezetting' door de internationale coalitie blijven zich ook roeren, op www.antiwar.com bijvoorbeeld. Op de site costofwar.com wordt bijgehouden hoeveel geld de oorlog nu al gekost heeft en wat je met zo'n bedrag zou kunnen doen in bijvoorbeeld onderwijs, volksgezondheid of woningbouw. De site www.iraqbodycount.net registreert het aantal slachtoffers in beide kampen. Vrijdagmiddag stond die teller op minimaal 8.865 en maximaal 10.715.

www.cpa-iraq.org, www.sistani.org