Fucking Åmål

De lezers van de Achterpagina kiezen de coolste films voor pubers. Een Zweedse film wint.

Het lijkt misschien wel lastig, het opvoeden van pubers, maar wat een geweldige gelegenheid biedt het ook. Vorige week riep de Achterpagina lezers op suggesties te doen voor de coolste films die je aan pubers kunt laten zien. Films die verantwoord maar niet verheven zijn, interessant maar niet loodzwaar van pretentie. Daar blijken er heel veel van te zijn en veel ouders en pubers hebben er al (samen) van genoten.

Zo'n 45 lezers stuurden hun hitlijst en noteerden iets van hun kijkervaringen. Sommige lijsten zijn uitermate zorgvuldig uitgebalanceerd, één voor dochters, één voor zonen, één voor kinderen tot en met vijftien, één voor oudere kinderen. Er staan films op met evenveel ,,opwinding, verwondering, vertedering etc als het puberleven zelf'', films die de mooiste tochten bevatten omdat puberen ,,zoeken naar je plaats is''. Er staan hartenkreten in (zoals die van ,,een cinefiel moeder die lijdt!'') en aanmoedigingen. Er worden titels uit de oude doos genoemd (Roman Holiday, The Third Man), maar vooral veel eigentijdse films. Dat komt vooral doordat niet alleen ouders reageerden, maar ook de kinderen die soms iets van wantrouwen over de oudemensensmaak lieten doorschemeren: ,,Hopelijk reageren er niet te veel volwassenen.''

Toch lijkt het erop dat veel ouders samen met hun kinderen bewust films kijken, thuis of in de bioscoop, en daarbij proberen ,,kwaliteit binnen te smokkelen'', zoals een van hen schreef. Dat smokkelen gebeurt vooral onder de deklading van seks, spanning, romantiek (voor de meisjes) en geweld (voor de jongens), of onder de vlag van een coole filmster als Johnny Depp.

Het geheim van een succesvolle puberfilm is in deze inzendingen niet echt ontsluierd, maar dat hadden we ook niet durven hopen. Er was wel een sleutelopmerking: dat pubers gevoelig zijn voor ,,een combinatie van vrijheid en huiselijkheid''. En we hebben uit alle inzendingen een toptien van coolste films kunnen combineren met elf titels:

1. Fucking Åmål (Zweden, 2000) 7 vermeldingen. Twee schoolmeisjes zoeken het geluk en vinden elkaar.

2. Lola Rennt (Duitsland, 1999) 6 vermeldingen. Lola probeert haar vriendje op tijd te bereiken, drie keer gefilmd, drie uitkomsten.

3-5. Dr. Strangelove (VS, 1963) 5 vermeldingen. De Koude Oorlog volgens Stanley Kubrick.

Donnie Darko (VS, 2001) Een jonge rebel op zoek naar de zin van zijn bestaan, geholpen door adviezen van een manshoog konijn.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Frankrijk, 2001) De naiëve Amélie zoekt een prins op het witte paard, krijgt hem ook en orkestreert en passant de liefde in de hele wereld.

6-11 American Beauty (VS, 2000) 4 vermeldingen. Geestig en ontroerend portret van een upper-middleclass gezin met de man in zijn midlifecrisis.

American History X (VS, 1999) Schuldbewuste terugblik van een gevangen racistische activist op zijn keiharde misdaden.

Bowling for Columbine (VS, 2002) Hilarische en hysterische documentaire over de achtergronden van een beruchte moordpartij door twee leerlingen van Columbine Highschool.

Good Bye Lenin! (Duitsland, 2003) Een zoon probeert zijn bedlegerige moeder in de waan te laten dat Oost-Duitsland nog bestaat.

Life of Brian (Engeland, 1979) Het leven van een Messias volgens het evangelie van Monty Python.

Trainspotting (Engeland, 1996) Een heroïnejunk in Schotland denkt lange tijd dat hij het coolst denkbare leven leidt.

Een complete alfabetische lijst van alle gesuggereerde titels komt begin volgende week op de website.

    • Bas Blokker