Fennesz: Venice

Met het fraaie Endless Summer kreeg de Oostenrijkse gitarist en laptop-componist Christian Fennesz enkele jaren geleden onverwacht veel bijval. Fennesz legde tussen zijn `glitches' en andere elektronische ingrepen dan ook een bijzonder gevoel voor sfeer en melodie aan de dag. Op Venice, de officiële opvolger en inderdaad deels opgenomen in Venetië, zet hij die lijn moeiteloos door. De nadruk ligt meer op de fysieke klank van zijn gitaar dan op elektronische abstractie, al is dat eigenlijk schijn: die gitaar wordt evengoed per laptop gemanipuleerd. Dat levert een aangrijpend spanningsveld op van glooiende klankvelden en stekelige tussenwerpsels, wat niet minder wordt als David Sylvian in Transit zijn lijzige stem tegen dit decor van fluweel en prikkeldraad verheft. Fennesz heeft het in zich om net zo'n ster van de avantgarde te worden als Sylvian ooit was in de glitterwave.

(Touch, distr. Konkurrent)

    • Jacob Haagsma