Engelse golfer aan leiding bij Masters

De jonge Engelse golfer Justin Rose staan na twee dagen bovenaan bij de Masters, de eerste van de vier jaarlijkse majors in golf. Na een prachtige ronde van 67 op donderdag, ging de 23-jarige Rose gisteren in 71 slagen rond voor een totaal van 138. Gedeeld tweede staan de Spanjaard Jose Maria Olazabal, winnaar van het toernooi in 1994 en 1999, en de Duitser Alex Cejka met een totaal van 140 slagen.

De Amerikaanse nummer één van de wereld, Tiger Woods, herstelde zich gisteren van een dramatische openingsronde van 75, en kwam dankzij een rondje van 69 op een gedeelde zestiende plek terecht. Daarmee haalde hij ruim de cut, de schifting na twee dagen. Woods (28) is op jacht naar zijn vierde groene jasje op de baan van Augusta National in de Amerikaanse staat Georgia. Hij had gisteren vooral baat bij de snel opdrogende en dus snelle(re) baan, vertelde hij na afloop.

De winnaar van vorig jaar, de linkshandige Canadees Mike Weir, werd net niet uitgeschakeld. De 33-jarige Weir speelde donderdag nog slechter dan Woods met een ronde van 79 (zeven slagen boven het baangemiddelde van 72), en kwam gisteren niet verder dan een ronde van 70 voor een totaal van 149.

Rose speelt pas voor de tweede keer in Augusta. Hij geniet vooral bekendheid door als amateur op een gedeelde vierde plaats te eindigen in het Britse Open van 1998, waarna hij meteen besloot om prof te worden en te debuteren op het Dutch Open in Hilversum. Rose maakte gisteren onder meer een birdie op de moeilijke twaalfde par-drie hole.

Olazabal had geen sluitende verklaring voor zijn goede spel. ,,Het moet aan de locatie liggen'', vermoedde de 38-jarige Spanjaard. ,,Elke keer dat ik hier kom, doe ik mijn best en vind ik mijn gemoedsrust.''