Elf doden door terreur in Kashmir

De politie in India's Kashmir heeft extra beveiliging toegezegd voor de komende verkiezingen, na een aanslag waarbij donderdag elf mensen werden gedood, en onder andere twee ministers gewond raakten.

De aanslag, waarbij een granaat werd geworpen in een menigte tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de People's Democratic Party (PDP), gebeurde in Uti, vlak bij de grens met Pakistan. Volgens Indiase bronnen behoren de aanvallers tot een frontorganistie van Lashkar-e-Toiba, een van de grootste islamitische terreurorganisaties in Kashmir en in december 2001 betrokken bij de aanval op het Indiase parlement in New Delhi. Ook een andere, kleinere islamitische organisatie die gewapenderhand strijdt voor aansluiting van India's Kashmir bij Pakistan, Jamiat-ul-Mujahideen, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In India worden eind van de maand en begin volgende maand, op vier verschillende data, parlementsverkiezingen gehouden. Extremistische organisaties in Kashmir willen de stembusgang koste wat kost verstoren. Ook gematigde partijen, die willen onderhandelen, hebben tot een boycot opgeroepen omdat de komende verkiezingen ,,de kwestie-Kashmir niet zullen oplossen''. De Indiase verkiezingscommissie heeft slechts 20 procent van de meer dan 7.200 stembureau's in de deelstaat `Jammu en Kashmir' als `normaal' bestempeld; voor de rest dient extra beveilingsmaatregelen te worden genomen. Bij de laatste verkiezingen voor het deelstaatparlement, in september 2002, ging iets meer dan 45 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus.

In de deelstaat Kashmir vormen de PDP en de Congrespartij een coalitieregering. Op de bijeenkomst in Uti was ook de voorzitter van de PDP, Mehbooba Mufti, aanwezig, maar zij bleef ongedeerd. Behalve de elf doden waren er meer dan zeventig gewonden. Onder hen zijn de Indiase minister van Financiën, Muzaffar Hussain Baig, en zijn ambtegenoot van Toerisme, Ghulam Hassan Mir. Zij werden geraakt door granaatscherven.

De bijeenkomst was door de PDP georganiseerd om te pleiten voor heropening van de busverbinding tussen Srinigar, de hoofdstad van India's Kashmir, en Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir. De bus zou afgelopen donderdag weer gaan rijden in het kader van de huidge toenadering tussen India en Pakistan, maar afgelopen woensdag zeiden de regeringen van beide landen dat daarmee nog wordt gewacht.