Dresscode: cocktail

Niet alleen cocktails zijn weer in, ook de bijpassende mode komt terug. Jetty Ferwerda (tekst) en Peter Stigter (foto's) zien overal cocktailjurkjes.

Het is tot de meesten van ons misschien nog niet helemaal doorgedrongen, maar de mode dwingt ons langzaam maar zeker naar een meer geklede richting. Weg van alle doe-maar-gewoonkleren, shabby broeken, T-shirts en lukraak gekozen combinaties. Al enkele seizoenen proberen ontwerpers onze aandacht te vestigen op het aankleden, verzorgd en met aandacht voor detail. Ze doen nu eindelijk eens waarvoor ze op deze wereld zijn: mooie dingen bedenken die ons uit de sleur van alledag trekken. Wat is er nu leuker in deze tijd van terrorisme-dreiging, benepen zuinigheid en pseudo-conservatisme om eens helemaal te gaan voor mooie kleding? Desnoods elke dag?

Niet geheel toevallig laten de modeontwerpers zich beïnvloeden door de jaren twintig en vijftig. Twee periodes waarin het in de maatschappij borrelde en gistte, de angst voor oorlog er nog in zat en het er economisch niet echt florissant voorstond. En waarin mensen hun zorgen even vergaten tijdens een feest, een borrel – toen nog heel chic: cocktail – of een etentje, en zich voor die gelegenheid ook kleedden. Het is dan ook in de jaren twintig dat in Amerika en later Parijs zoiets als een cocktaildress ontstond, minder statig en formeel dan een avondjurk en bedoeld om te dragen tijdens het cocktailuurtje en een diner.

Het meest shockerende in die tijd was dat zo'n jurkje tot de knie kwam, zonder corset werd gedragen, gemaakt was van dunne, alles verhullende stof (satijn, zijde, fluweel), vrolijk versierd was met kraaltjes en de schouders en armen vrij liet. Coco Chanel is er samen met haar mantelpakje beroemd mee geworden; vooral haar zwarte versie is al sinds de jaren twintig een klassieker.

In de jaren vijftig beleefde de cocktailjurk een revival. En nu doen de modeontwerpers het nog eens dunnetjes over. Veel collecties bestaan deze zomer uit feestelijke jurken, waaronder opvallend veel modellen die iets weg hebben van cocktailjurkjes. Alsof ze wisten dat het drinken van cocktails weer helemaal hip zou worden. De variaties zijn eindeloos: van hemdjurkjes met glitterstenen tot diva-achtige creaties met veel plissée en draperieën. Dat is het voordeel van deze tijd: dé cocktailjurk bestaat niet, belangrijk is dat het er chic uitziet.

Volgens de regels van de dresscode kun je zo'n feestelijk jurkje ook aan naar een officiële borrel aan het eind van de middag of een diner – al zullen velen dat niet durven. Vroeger werd aandacht besteden aan je kleding trouwens gezien als een waarderend gebaar naar de gastvrouw en gastheer toe – zij hadden immers ook moeite gedaan iets feestelijks te organiseren. Kijk, als we het dan toch over normen, waarden en goede manieren hebben...