De Leeuwenkuil

Albert Verlinde begeeft zich onder het premièrepubliek bij de `The Lion King'

Het kan u niet ontgaan zijn dat de Broadway-musical `The Lion King' afgelopen zondag zijn Nederlandse première beleefde. Je kon als kijker geen tv-programma aanzetten of de feestelijke premièrebeelden trokken voorbij. Ineens realiseerde ik me dat de gemiddelde Nederlander eigenlijk geen idee heeft hoe een zogenaamde Bekende Nederlander zo'n evenement beleeft.

Dus neem ik u deze week mee over de rode loper.

Timing is van groot belang in Showbizzland. Op het moment dat u samen met mij en mijn man Onno de loop over de vaderlandse walk of fame wil beginnen, ontwaart u een taxi met drie Idols. Dat betekent haast maken, want niks is zo dodelijk voor een artiest als aan te komen bij een groep persfotografen en daar weggehoond te worden omdat achter jou net sterren aan komen lopen die veel hotter zijn. We poseren vriendelijk voor de heren die als vak hebben om honderden foto's te maken waarvan er slechts tien de uiteindelijke publiciteit zullen halen, maar wie even lelijk kijkt ziet zijn foto maanden later terug bij een artikel dat de suggestie wekt dat je relatie uit is. Dus lachen we naar het vogeltje! Binnen gekomen lijkt het even een huis-tuin-en- keukenreceptie, want we moeten in de rij staan om de organisator van het festijn Joop van den Ende en zijn vrouw Janine te begroeten. Ik heb in het verleden wel eens de degens gekruist met deze theatermoloch, maar op een dag als vandaag past enkel eerbied. Hij brengt immers de beste musical ter wereld op de planken in de wetenschap dat de investering van miljoenen bij lange na niet terugverdiend wordt.

In de zaal kijken we om ons heen en zien tot onze voldoening dat we goed geplaceerd zijn. Bij mijn allereerste Van den Ende-première zat ik boven in Carré, nu zitten we stalles. De zaalindeling leert ons wie hot is en wie not. Kijk, naast ons zit Frans Molenaar bij te komen van de brandbomaanslag op zijn auto eerder die week en achter ons ontwaren we Hans Dijkstal en zijn vrouw. En daar zitten Gerard Joling en Karin Bloemen samen in een apart hoekje. De tijgerstof kleedt hem reuze af, maar haar niet. Op de eerste ring (dus verder van het podium af!) zit Paul Groot en weer een verdieping hoger Johnny Kraaykamp Junior. We kijken onze ogen uit en vinden het stiekem jammer als het zaallicht dooft omdat de show toch moet beginnen. In de pauze rammelen we van de honger en dan is het mooi te bemerken dat wij toevallig net in het groepje staan waar de Grande Dame van de Nederlandse Catering Joke van de Boer hoogstpersoonlijk wat hapjes serveert. De dames klagen dat het koud is onder de rokken omdat de in de stoel ingebouwde airco van het Circustheater op volle toeren loeit. Ik maak na de pauze kennis met minister Sybille Dekker van Ruimtelijke Ordening en voel meteen tussen haar benen of het daar ook zo koud is. Ineens realiseer ik me dat dit niet echt een houding is voor een gentleman, dus leg ik haar uit dat ik alleen de airco bestudeer en niet haar ruimtelijke ordening. Waarop zij snel reageert met de opmerking dat zij zich in mij verdiept heeft en weet dat er weinig van mij te vrezen valt op het gebied van ongewenste intimiteiten. Na afloop van de show zien we oud-KPN-topman Wim Dik, die trots rondloopt omdat zijn dochter de scepter zwaait in het theater en Conny Breukhoven loopt met haar gezin rond, of zoals ze zelf zegt `wat daar van over is'. Te snel is het tijd om het festijn te verlaten. En volgende week is er weer een feestje. That's the Circle of Partylife.

    • Albert Verlinde