De kat uit de boom kijken

Binnenkort stoppen we met werken en we overwegen een (tweede) huis in Spanje te kopen, om daar elk jaar vier tot vijf maanden te overwinteren. Maar de prijzen in Spanje zijn niet meer zo laag als vroeger. Een beetje huis kost al gauw 200.000 euro. Wij lieten ons voorrekenen wat daar aan vaste lasten bijkomt. Daar schrokken wij van: ongeveer 2.100 euro per jaar, voornamelijk belastingen.

Een hypotheek hebben we niet nodig, maar we missen wel het rendement op ons spaargeld wanneer we het zelf betalen. Anderzijds hoeven wij de 1,2 procent heffing in box 3 niet meer te betalen. Is het niet voordeliger het geld op de bank te houden en elk jaar een huis of appartement te huren?

(W. K.)

U bent een man naar mijn hart. Kijk eerst eens een paar jaar de kat uit de boom in Spanje, vanuit een gehuurd verblijf, en beslis dan pas over kopen of wegblijven uit Spanje.

    • Adriaan Hiele