Bepaal uw maximale hakhoogte met behulp van Pythagoras

Natuurkundigen helpen vrouwen de juiste hakhoogte bepalen, met een echte formule.

Stel u hebt schoenmaat 39, u bent dol op hoge hakken, u hebt zeker vijf jaar `hakervaring' en u hebt net een paar hypermodieuze Manolo Blahniks aangeschaft, dan kunt u – als u tenminste niet heeft gedronken – met een hakhoogte van 12,5 centimeter prima uit de voeten. Maar bedenk wel: na zes drankjes is uw toegestane hakhoogte nog maar twee centimeter.

Deze informatie heeft u te danken aan Britse natuurkundigen. Zij hebben afgelopen maand een formule ontwikkeld waarmee vrouwen kunnen berekenen wat hun maximale hakhoogte is. De formule gaat onder meer uit van de schoenmaat en geeft aan wat de maximumhoogte is van de hakken die een vrouw kan dragen zonder pijn te lijden of voorover te vallen.

Volgens dr. Paul Stevenson van de universiteit van Surrey ziet de formule er op het eerste gezicht misschien wat bedreigend uit. ,,Maar hij is eigenlijk heel eenvoudig, hij is gebaseerd op dingen die je op school hebt geleerd, waarvan je nooit gedacht had dat je ze nog een keer in het echte leven zou gebruiken, in dit geval de stelling van Pythagoras.'

De formule luidt:

Daarbij is

- H de maximale hakhoogte in centimeters.

- S de Britse schoenmaat, een getal dat voor vrouwen ongeveer tussen de 3 (maat 36) en de 7 (maat 40) ligt.

- Q, ten slotte, een ingewikkelde, samengestelde factor die voor allerlei psychologische en sociologische variabelen moet corrigeren.

Dr. Stevenson en zijn team hebben de factor Q als volgt gedefinieerd:

p (j+9) L

Q = (t+1)(A+1)(j+10)(L+£20)

De betekenis van de variabelen is:

- p is de mate van waarschijnlijkheid (tussen 0 en 1) dat je het dragen van hoge hakken aantrekkelijk vindt. 1 is jahahaaa en 0 is: hou het bij pantoffels. Als je gruwt van hoge hakken, slaat het nergens op om ze aan te trekken.

- j is het aantal jaar ervaring dat je hebt in het dragen van hoge hakken. Naarmate je vaardiger wordt, kun je een hogere hak dragen. Beginnelingen moeten rustig aan doen.

- L is de prijs van de schoen in Britse ponden. Als een schoen erg duur is, kun je een hogere hak verdragen.

- t is de tijd, in maanden, die verstreken is sinds de schoen het toppunt van modieus was (op t=0 is de schoen op dit moment helemaal `in'). Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden en als de schoenen een enorme hit zijn, moet je bereid zijn om een beetje pijn te verdragen.

- A is het aantal geconsumeerde eenheden alcohol. Als je van plan bent om te gaan drinken, moet je jezelf wat extra speelruimte geven in het geval je coördinatie minder wordt.

REKENVOORBEELD

Volgens deze formule kan de hooggehakte Sex and the City-ster Carrie Bradshaw (als we haar op vijf jaar hoge-hakervaring schatten) maar liefst 12,5 centimeter hoge designer-hakken aan, althans als ze nuchter is. Voor Bradshaw geldt: s=6 (schoenmaat), p=1 (dol op hakken), j=5 (vijf jaar ervaring), L=300 (300 pond), t=0 (de houdbaarheidsdatum van de schoenen is nog niet verlopen) en A=0 (nog niets gedronken). Maar als ze te veel cocktails drinkt (zie ook pagina 3 van deze bijlage), keldert de `veilige' hakhoogte pijlsnel (en Carrie zelf misschien ook wel): na zes drankjes kan ze dan nog maar een hak van 2 centimeter hebben. (Bron: Institute of Physics Londen, www.physics.org.)

OMREKENTABEL: 1 euro = 0,67 Britse pond; Schoenmaat NL/GB: 35/2,5; 36/3; 36,5/3,5; 37/4; 37,5/4,5; 38/5; 38,5/5,5; 39/6; 39,5/6,5; 40/7; 41/7,5; 42/8; 42,5/8,5; 43/9; 43,5/9,5; 44/10; 44,5, 45/10,5