Athene

Wat hebben kogelstoten en scheepsbouw met elkaar gemeen? Dat in de Oudheid de Grieken in beide takken groot waren. Voor wat betreft het eerste moet op 18 augustus in Olympia blijken of de Grieken in deze tak van de atletiek nog steeds tot de besten behoren. Voor wat betreft de scheepsbouw is het bewijs nu al te bezichtigen: op Elefsis, een van de grootste scheepswerven in de Middellandse Zee, is dezer dagen een replica onthuld van een Trireme, een Grieks oorloggsschip dat, deel uitmakend van een vloot van negentig oorlogsschepen, tussen 480 en 404 voor Christus borg stond voor de Griekse suprematie op zee. De schepen voeren destijds maximaal 184 mijl zonder te stoppen. Het nu tentoongestelde schip was al in 1987 nagebouwd, maar in verband met de Olympische Spelen is het nu opgeknapt. Dat zal John Ross, schrijvend voor de Engelse editie van de Griekse krant Kathimerini, deugd doen. Aan de vooravond van Pasen pleit hij ervoor minder hijgerig te doen over de komende Olympische Spelen en meer te kijken naar het plezier dat ze teweeg kunnen brengen. Hij schreef in zijn krant van gisteren: `De Spelen: dat is plezier en bewonderend de atleten gadeslaan en je veilig kunnen bewegen. Het gaat niet om de toekomst van de planeet. Met elkaar, het publiek, de officials en de organisatoren, zullen we minder stress hebben in het voorjaar en in de zomer als we een stap terug doen en ons niet langer druk maken over hobbels in het wegdek.'

Dit is de 32ste aflevering in een serie over de Olympische Spelen.