`Amerika verzweeg in Irak falen van Patriot-systeem'

Het per ongeluk neerhalen van een Britse Tornado bommenwerper ruim een jaar geleden tijdens de oorlog in Irak is wellicht veroorzaakt door een fout in het Amerikaanse Patriot-afweersysteem. Dat meldt het BBC-radioprogramma Today. Het Amerikaanse leger zou op de hoogte zijn geweets van die fout, maar weet het zogeheten friendly fire-incident aan het falen van de herkenningsapparatuur van de Tornado, waardoor de Patriot het vliegtuig als vijandelijk bestempelde. Volgens de BBC had de Patriot problemen met de interpretatie van gegevens. Bovendien was het personeel onvoldoende op de hoogte van de beperkingen van het systeem, waardoor inschattingsfouten werden gemaakt. Betrokkenen veronderstellen dat het verzwijgen van de problemen te maken had met de wens van het Pentagon om het Patriot-systeem te verkopen aan andere landen.